Senad Isaković – Roko, tuzlanski aktivista za Fokus: BiH treba policiju za životinje (FOTO)

BiH

senad isaković roko

Fotografije napuštenog i zapuštenog psa koje je jutros na svom Facebook profilu objavio poznati zaljubljenik u životinje i borac za njihova prava Senad Isaković izazvale su zgražanje, ali i potaknule brojne diskusije među onima koji su je vidjeli.

Na fotografijama se može vidjeti izgladnjeli pas s krvavim ranama kojeg su doveli Isakoviću kako bi ga on pokušao spasiti. Pas je, kako saznajemo, pronađen na Slanoj Banji.

– Pošto sam ja na neki način stepenica prije veterinara, psa sam poslije zbrinjavanja i šišanja poslao njima. Jedan od najtežih slučajeva bio je pas koji je, zajedno s kućicom, pronađen na željezničkoj stanici u Bosanskoj Poljani, gdje ga je ostavio šef te stanice koji se do tada brinuo o njemu. Psa su doveli ljudi koji više nisu mogli gledati kako pati u napuštenom prostoru, rekao je Isaković za Fokus.

Isaković dodaje, također, kako je pas  bio istraumiran te je sumnjao da će preživjeti.

[quote_box_left]Ovaj borac za prava životinja, prije svega pasa svojevremeno je napisao i “Bukvar za spašavanje pasa-mačaka” kojeg je podijelio načelnicima općina u TK[/quote_box_left]

– Pas je imao vlasnika dok se ovaj nije prestao brinuti o njemu. Registracija pasa i njihovih vlasnika jedan je od načina kako riješiti problem pasa lutalica, pošto veliki broj njih biva pušten na ulicu, tvrdi Isaković.

Ovaj borac za prava životinja, prije svega pasa svojevremeno je napisao i “Bukvar za spašavanje pasa-mačaka” kojeg je podijelio načelnicima općina u BiH.

– Način kako riješiti problem pasa lutalica iznijet u “Bukvaru” je funkcionalan što je potvrđeno i na primjeru Austrije gdje se na sličan način pomenuti problem i riješio.

Isaković, kojeg u Tuzli svi znaju kao “Roko”, se brine o životinjama, ali nije u mogućnosti pomoći svima koje završe kod njega.

– Neke sam spasio, dok sam neke uputio na spašavanje. Ne želim nikome da se miješam u posao te ih upućujem veterinaru gdje trebaju dobiti neophodnu pomoć. BiH pod hitno treba policija za životinje koja jedina može uvesti red i kažnjavati one koji se prema životinjama odnose nehumano , kaže za Fokus Isaković, čovjek koji je dobio pregršt nagrada i priznanja, kako domaćih, tako i inostranih za svoj rad u zbrinjavanju pasa.

Pas sa početka priče se nalazi u veterinarskoj stanici gdje je zbrinut. Međutim, tu neće moći dugo ostati i vjerovatno da će ponovo završiti na ulici.

Kako nezvanično saznajemo, neki su se i javili za njegovo udomljavanje, ali da li će do toga doći pokazat će vrijeme.