Dan Oružanih snaga BiH

Senad Mašović, general Oružanih snaga: BiH je u MAP-u

20191128_2_39570577_49888884

Jusić je istakao da se saradnja s NATO-om i ove godine odvijala prema planskim aktivnostima u smjeru približavanja euroatlanskim integracijama

Povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić istakao je da 14. rođendan OS BiH dočekuju s izuzetnim rezultatima, uprkos činjenici da su budžetska sredstva bila ispod planiranog iznosa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“I pored ograničenih sredstava, Oružane snage BiH 14. rođendan dočekuje s izvanrednim rezultatima u različitim oblastima, koji su prepoznati i cijenjeni kako u zemlji, tako i od partnera u inostranstvu”, rekao je Jusić i nastavio:

“Jedna od najvažnijih aktivnosti OS BIH je učestvovanje u operacijama podrške miru. Već 18 godina uspješno učestvujemo u mirovnim misijama: Etiopija, Eritreja, Irak, Afganistan, Kongo, Mali, Centralnoafrička Republika. Od 2001. godine u operacijama podrške miru ukupno je do sada bilo angažovano 1.589 pripadnika OS BiH. Trenutno učestvujemo sa 76 pripadnika u tri vrste misija.”

Pojasnio je da su pripadnici OS BiH trenutno angažovani u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo i Maliju, NATO-ovoj misiji u Afganistanu i misiju Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.

Jusić je istakao da uz učešće u mirovnim misijama, pripadnici OS BiH imaju niz drugih aktivnosti, a u prvom planu je pomoć civilnom društvu, od kojih je deminiranje možda i najvažnije.

“Oružane snage učestvuju u deminiranim površinama s 30 posto u BiH i to bez deminerskih nesreća. Kada se sve do sada sabere, možemo reći da je naš Centar za deminiranje u potpunosti opravdao postojanje. Rješavanje viškova naoružanja, mina i minsko-eksplozivnih sredstava je nešto što u kontinuitetu rade OS BiH, a sa ciljem što sigurnijeg okruženja. Sveden je broj od nekoliko desetina hiljada tona minsko-eksplozivnih sredstava na svega šest hiljada tona. Višak, istina, neperspektivnog naoružanja još je oko 40.000 tona, ali na tome se radi kako bi se to riješilo”, rekao je Jusić.

Dodao je da je na polju rješavanja viškova naoružanja jako važna pomoć međunarodnih partnera. Jusić je istakao da se saradnja s NATO-om i ove godine odvijala prema planskim aktivnostima u smjeru približavanja euroatlanskim integracijama.

“Realizovani su partnerski ciljevi na osnovu kojih se vrši ocjenjivanje i osposobljavanje i izgradnja kapaciteta OS BiH u skladu s NATO standardima”, naveo je Jusić te dodao da na bilateralnom planu Ministarstvo odbrane BiH ima saradnju s tridesetak zemalja u svijetu.

“Finansijske aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga u 2019. godini realizovane su na osnovu odluke o privremenom finansiranju. Na osnovu te odluke, nama je na raspolaganju 279 miliona i 250 hiljada KM, što je manje za oko devet miliona u odnosu na planirani budžetski okvir od 288 miliona. U tom smislu je bilo neophodno napraviti određene restrikcije, a obezbijediti nesmetano funkconisanje svih elemenata Oružanih snaga i Ministarstva odbrane. Nedovoljno je zato i kapitalnih ulaganja, izuzev višegodišnjih projekata koji su ranije planirani i za koje su obezbijeđena sredstva”, istakao je Jusić.

Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga,  je potvrdio da se BiH od prošle godine nalazi u MAP-u.

“Činjenica je da je 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina dobila MAP i od tada se BiH nalazi u MAP-u. MAP podrazumijva i što NATO savez očekuje da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu. Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) jeste da je za NATO savez prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama”.

Mašović je naglasio da su 2019. godine Oružanme snage funkcionisale u otežanim uslovima, koji su posljedica privremenog finansiranja.

“U 2019. godini Oružane snage su napravile najveće iskorake u segmentu povećanja interoperabilnosti OS BiH sa članicama NATO”, naglasio je Mašović i kazao da je prošle godine 11 jedinica OS BiH u potpunosti dostiglo NATO standarde, ali da je ove uz pomoć NATO ocjenjivača na poligonu Manjača održana vježba lake pješadijske bataljonske grupe u kojoj je učestvovalo preko 1.100 pripadnika OS BiH:

“Završni rezultati i ocjene od strane ocjenjivača govore o tome da naši pripadnici u ničemu ne zaostaju po stepenu obučenosti i spremnosti za značajno jačim i modernijim oružanim snagama.”

Mašović je istakao da su pripadnici OS BiH u 2019. godini učestvovali na 14 vježbi u 12 država te da su OS BiH u ovoj godini primile 250 novih pripadnika. Uz to, prema njegovom mišljenju, najvažnije ulaganje u budućnost je činjenica da je 180 kadeta OS BiH na školovanju u akademijama širom svijeta. No, ono što ga brine jesu niska primanja pripadnika OS BiH.

“Za izgradnju kredibilnih i jačanje ukupnih kapaciteta OS BiH je neophodno da dođe do značajnih iskoraka u davanju mogućnosti da OS BiH dobiju u konačnici razvojni budžet, koji će dati mogućnost da se u praksi počne s procesom modernizacije OS BiH u interesu svih građana BiH”, smatra Mašović i nastavlja:

“Za nas je od ključne važnosti da u 2020. godini zaista dođe do povećanja plaća za pripadnike OS BiH. Ovdje prvenstveno govorim o potrebi za povećanjem plaća za vojnike i podoficire. Neshvatljiva je činjenica da danas vojnik OS BiH ima značajno manju plaću, nego što podrazumijeva bili koji nivo u državi BiH.”

Oružane snage BiH osnovane su 1. decembra 2005. godine. Prema Zakonu o odbrani BiH, Oružane snage su profesionalna vojna sila, koju kontroliše i organizuje BiH. Oružane snage, kao instituciju BiH, čine pripadnici iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih, u skladu s Ustavom i zakonima države.