Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senat Univerziteta u Sarajevu: Raditi na poboljšanju sigurnosti građana i studenata

BiH

unsa

Senat Univerziteta u Sarajevu zahtijeva od nadležnih organa da hitnim reakcijama i konkretnim djelovanjem učine sve s ciljem poboljšanja sigurnosti građana u Sarajevu i studenata Sarajevskog univerziteta čije su članice raspoređene duž glavnih saobraćajnica od Ilidže do Baščaršije, zaključeno je na vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu održanoj povodom tragične nesreće u kojoj su živote izgubile dvije studentice Sarajevskog univerziteta.

Povodom tragične nesreće u kojoj su živote izgubile dvije studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Selma Agić u 21. godini i Edita Malkoč u 20. godini, vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, počela je minutom šutnje i odavanjem počasti nedužnim studenticama.

”Radi se o velikom i tragičnom gubitku za porodice nastradalih studentica”, naglasili su članovi Senata i istakli da dijele tugu sa njihovim porodicama. Uz izraze iskrenog saosjećanja sa porodicama, prijateljima, kolegama studentima i profesorima, naglašeno je da je ovo veliki gubitak za Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i Bosnu i Hercegovinu.

Senat je pozvao studente Sarajevskog Univerziteta da u eventualnim javnim istupima i okupljanjima djeluju dostojanstveno.

”Tragični gubici života su nenadoknadivi, ali smatramo da se hitno mora preventivno djelovati”, navedeno je.

Na inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Senat je zaključio da su naredna dva dana dani žalosti za Sarajevski univerzitet.

Sutra, u srijedu, prva predavanja na svim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu započet će minutom šutnje i odavanjem počasti tragično nastradalim studenticama Filozofskog fakulteta.

Knjiga žalosti će biti otvorena na Filozofskom fakultetu.

Delegacije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta će prisustvovati dženazama studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe.