Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posjeti BiH

Senatori SAD-a ujedinjeni u stavu da BiH trebaju funkcionalne državne institucije

murphy senatori fena (1)

Američka senatorka Jeanne Shaheen je podsjetila da je donesena dvostranačka rezolucija u Senatu te je najavila da će sva saznanja sa sastanaka prenijeti Senatu kao i administraciji SAD-a

Američki senatori Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chris Murphy i senator Komisije za oružane snage Thom Tillis boravili su danas u posjeti Bosni i Hercegovini gdje su imali brojne susrete s bh. političkim predstavnicima, naglašavajući njihov jedinstven dvostranački odnos prema BiH.

Sastancima je prisustvovao ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy koji je izrazio zadovoljstvo zbog ove posjete koja potvrđuje snažan angažman SAD-a u BiH i jača međusobne dugogodišnje odnose.

Ova posjeta pokazuje, ocijenio je ambasador, podršku obje stranke u SAD-u BiH, njenom napretku i ta dvostranačka podrška odnosi se na suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

Također, dodao je, SAD želi funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije u kojoj svi lideri rade časno i pošteno, a potrebni su i funkcionalni entiteti gdje lideri trebaju biti fokusirani na prosperitivnu budućnost što su obećali svojim građanima.

Američka senatorka Jeanne Shaheen je podsjetila da je donesena dvostranačka rezolucija u Senatu te je najavila da će sva saznanja sa sastanaka prenijeti Senatu kao i administraciji SAD-a.

Ona je pozvala i na ujedinjen stav kada je u pitanju ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu zbog čega je naglasila da se ne slaže s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o tom pitanju.

Senator Chris Murphy ocijenio je da je sada vrijeme da se pruži ruka partnerstvu i da se osigura da BiH gradi i ima jake državne institucije kao i entitete te je pozvao lidere da stave interese države na prvo mjesto.

Poruku ujedinjena američkih stranaka u podršci BiH za angažirano građansko društvo prenio je i senator Thom Tillis kao republikanac naglašavajući da će se nastojati osigurati da svi njihovi članovi znaju šta je ono što se treba uraditi.