Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Septembarska vježba NATO-a istinski test za BiH

nato sept

Iako čitavu deceniju BiH kasni za Hrvatskom, koja je nakon terenske vježbe NATO-a postala istinski partner tom savezu, NATO terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe čiji je domaćin u septembru Tuzlanski kanton, istinski je test za BiH ali i svojevrsno priznanje kantonu koji je u poplavama 2014. pretrpio ogromne štete.

Ako se tome doda specifičan geografski položaj TK i činjenica da zbog značajnog broja rudnika ima srazmjeran broj rudarskih nesreća, uz nerijetke saobraćajne udese, podrška susjednih zemalja u saniranju posljedica tih nemilih događaja izuzetno je važna.

Šef euroatlanskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe EADRCC Guenter Bretschneider rekao je da mu je jako drago što je bio u prilici da vidi puno predstavnika susjednih zemalja koji su došli da učestvuju u vježbi jer smatra važnim da susjedi pomažu jedni drugima kada se desi katastrofa.

Planska konferencija za izvođenje terenske vježbe NATO-a održana u Tuzli svojevrsna je razrada scenarija eventualnih budućih katastrofa, ali i priprema za njih. Već i po broju učesnika konferencije nazire se značajno povećanje broja zemalja učesnica septembarske vježbe.

Premijer TK Bego Gutić naveo je da je trebalo puno vremena, energije i lobiranja i zahvalio Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH koji su bili ključni za dobijanje domaćinstva za vježbu.

– To je privilegija i čast, ali ujedno i obaveza za naš kanton jer se očekuje učešće više od 30 zemalja u vježbi, a moguće je da broj bude povećan i na 80. Raduje me što je to vježba koja će istinski biti bosanskohercegovačka jer će učestvovati i pripadnici civilne zaštite iz Republike Srpske – dodao je Gutić.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić istakao je da je posebno značajno da BiH, kao zemlja koja želi da ide u NATO i evropske integracije, pokaže sve što može i treba da bi bila partner.

Dodao je da će vježba biti pokazatelj domaćoj i međunarodnoj javnosti da BiH može biti kvalitetan partner koji će pružati, a ne samo primati pomoć.

Više od 500 međunarodnih i 350 domaćih učesnika provjerit će spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, hemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila, izvora zračenja i slično.

Vježba je planirana četiri godine, a bit će održana na sedam lokacija u TK i jednoj u Republici Srpskoj.

U obilasku lokacija u TK učestvovali su predstavnici 27 zemalja članica NATO-a.