Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Radončiću i ostalim: Pušteni presretnuti razgovori

sudjenje-fahrudin-radoncic-2

Na suđenju za ometanje pravosuđa, prezentiran je presretnuti razgovor između Fahrudina Radončića i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, u kojem optuženi pominje istragu protiv Bakira Dautbašića zbog uticaja na svjedoke.

U nastavku suđenja Radončiću i troje drugih optuženih za ometanje rada pravosuđa pušteni su razgovori za koje je Odbrana ranije tražila da budu reprodukovani na ročištu koje će biti zatvoreno za javnost, ali je Vijeće odlučilo da će biti emitovani u javnom djelu. Kako je obrazložila predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović, nema niti jednog razloga zbog kojih bi se javnost morala isključiti sa reprodukcije tih sedam razgovora.

Sa druge strane, odlukom Vijeća, petnaestak presretnutih razgovora kao i jedna sms poruka, će biti pušteno na narednom ročištu koje će biti zatvoreno za javnost, zbog, kako je rekla sutkinja Mašović, prava na privatnost osoba koje se pominju u razgovorima.

Istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zvjezadana Skeledžić je najprije prezentovala razgovor koji su početkom januara 2016. godine vodili Radončić i Osman Mehmedagić, u kojem optuženi pominje istragu protiv optuženog Dautbašića zbog krivičnog djela uticanja na svjedoke.

Radončić u tom razgovoru govori „zna taj što sjedi pored tebe“, a Mehmedagić je prethodno pomenuo da mu je došao drug iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Radončić je također rekao da će Tužilaštvo tražiti listing Dautbašića, a Mehmedagić između ostalog pita kome je Tužilaštvo dalo da „vadi listu“.

„Amerikanci će tražiti da se ta stvar ispita jer je Bakir kandidat za ministra“, rekao je Radončić u razgovoru Mehmedagiću.

U narednom reprodukovanom razgovoru, Dautbašić obavještava Radončića: „Bio mi je Zijo, tamo nema ništa zavedeno, tako mi je rekao“. Kada Radončić pita „šta znači nema zavedeno“, Dautbašić mu odgovara „nema ništa“. U istom razgovoru, Radončić kaže da će „oni saopštiti broj videolinkom“, a kasnije da „vode kao tajnu istragu“.

Pušteni su i razgovori između Radončića i Safeta Oručevića, te su se u jednom do njih dotakli procesa koji se vodi na Kosovu.

Tako Radončić kaže da će „prvo poluvrijeme biti dokazi Tužilaštva, a drugo Odbrane, a moglo se i čuti da će svjedočiti i neki ‘Ćelini’ rođaci“. Oručević govori optuženom: „Kad ti budeš u ofanzivi, nećeš biti opterećen“, a Radončić u drugom razgovoru sa njim kaže kaže da ono što su njemu radili u kampanji, sad će on raditi njima.

Radončić, Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžihajić se terete za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončiću je na teret stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Vijeće je pored procesnih odluka koji će razgovori biti pušteni u javnom djelu ročišta, a koji bez prisustva javnosti, obavjestilo i da je Tužilaštvo BiH odustalo od izvođenja jednog od razgovora zbg nerelevantnosti. Za jedan od razgovora je rečeno da uopšte nije predložen u optužnici, te je tužitelju ostavljena mogućnost njegovog izvođenja kao dodatnog dokaza.

Nastavak suđenja je planiran za 22. mart, kada je predviđeno preslušavanje razgovora bez prisustva javnosti.