Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posvećeni regionu

Ser Stuart Peach je novi specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

Sir Stuart Peach and Ambassador Matt Field, June 2021, Sarajevo

U Bosni i Hercegovini, aktivnosti ser Stuarta će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva

Premijer je imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopštili su iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Ser Stuart Peach će preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mjesta predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je, takođe, ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni izaslanik premijera, ser Stuart će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa našim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima, i podsticanje rješavanja nasljeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica. S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini, aktivnosti ser Stuarta će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije.

Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom svog poslijeratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podjele i sukoba. Zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom posljednjih 26 godina.Ujedinjeno Kraljevstvo takođe pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Ujedinjeno Kraljevstvo će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava sa najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednje dvije decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu” kazao je premijer Boris Johnson.

„Imenovanje ser Stuarta je jasan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zlonamjernih aktera. Ser Stuart će imati ključnu ulogu u tom poslu”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a ova tema će se naći i na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen početkom sedmice.