entitetski ministar

Šeranić najavio nove mjere u RS-u, razmatra se uvođenje covid propusnica

Banja Luka: Promocija pete knjige Milorada Dodika ‘Volja naroda’
18.08.2021., Banja Luka (BiH) - Promocija pete knjige Milorada Dodika 'Volje naroda', srpskog clana Predsjednistva BiH. O knjizi su govorili recenzenti Franc Sosnja i priredjivac knjige Milan Ljepojovic, a promocija je odrzana u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, ali bez glavnog aktera, pisca Milorada Dodika. Knjiga ima cak 356 strana, a na promociji je istaknuto da se petom napisanom knjigom Dodik istakao medju europskim drzavnicima s najvecim brojem napisanih knjiga. Promociji su nazocili Alen Seranic, ministar zdravstva RS, Rajko Kuzmanovic, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, akademik Dragoljub Mirjanic i akademik Drago Brankovic. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

On je za Srnu naglasio da će eventualna odluka o uvođenju covid propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Republičkog štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, kao mjeru prevencije širenja koronavirusa, razmatraju i uvođenje covid propusnica s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

“Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Svjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema”, rekao je Šeranić.

On je za Srnu naglasio da će eventualna odluka o uvođenju covid propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Republičkog štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve vrste odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola virusa korona u Republici Srpskoj”, rekao je Šeranić.

On kaže da se kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave prepreke za širenje virusa i stvara sigurno okruženje u Republici Srpskoj.

U fokusu svih ovih mjera, kaže Šeranić, treba da bude poruka da su vakcine dokazano bezbjedne i efikasne i da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

“Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv koronavirusa”, rekao je Šeranić.

On ističe da je vakcina najbolje oružje kada je riječ o kontroli pandemije u Republici Srpskoj.

Šeranić je pozvao sve građane Republike Srpske da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

“Domovi zdravlja moraju više da se angažuju kako bi svaki građanin u Republici Srpskoj dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi”, zaključio je Šeranić.