Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar zdravlja rs

Šeranić: Najviše napora se ulaže u zaustavljanje trećeg klastera u Banjoj Luci

260919_Seranic

Prvi klaster od početka pojave koronavirusa u RS se gasi i oba lica su izliječena i potvrđeni su im negativni testovi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić ocijenio je danas da je dobra vijest da među zaraženim od koronavirusa u tom bh. entitetu nije bilo osoba starijih od 65 godina te da se ulažu veliki napori da se zaustavi širenje trećeg klastera u Banjoj Luci.

– Uglavnom se radi o mlađim i osobama srednje životne dobi, kod kojih su simptomi bili blagi do umjereni – naglasio je Šeranić i dodao da je to važno u pogledu zaštite starijih, koji su najugroženiji.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u RS, Šeranić je na konferenciji za novinare kazao da nije otvoren nijedan novi klaster iz kojeg potiču novi zaraženi od koronavirusa.

Pojasnio je da je 23 zaraženih iz Banje Luke, dvoje iz Čelinca, te po jedno iz Laktaša, Srpca, Prnjavora i Modriče.

– Nije otvoren nijedan novi klaster. I dalje imamo dva klastera u Banjoj Luci, jedan u Čelincu i jedan u Srpcu. Prvi klaster od početka pojave koronavirusa u RS se gasi i oba lica su izliječena i potvrđeni su im negativni testovi. Najviše napora se ulaže u zaustavajanje trećeg klastera koji je u Banjoj Luci i iz kojeg se prati mnogo kontakata – naglasio je Šeranić.

On je dodao da je trenutno 7.135 lica pod nadzorom, a da je iz nadzora izašlo njih 239.

Na Infektivnom odjeljenju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) je 13 osoba, a tri se liječe od oboljenja izazvanog virusom korona, dok ih je 10 u izolaciji.

Šeranić tvrdi da u RS ima dovoljno testova i do sada jeodrađeno oko 300 testiranja.

Najavio je da će se rigorizno kažnjavati nepridržavanje kućne izolacije.

Pojasnio je da je njegov kontakt s ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatanom Klokićem označen kao niskorizičan, ali je zbog ozbiljnosti situacije urađeno testiranje i za njega i nekoliko ministara, koje se pokazalo kao negativno.