BiH

Ministar zdravlja RS

Šeranić: Ne trebamo srljati iz mjere u mjeru

09/11/2020

Hladno vrijeme koje nas je vratilo u domove i zatvorene prostore svakako je uslovilo i povećanje broja lica koji su zaraženi, kazao je ministar.

– Ne trebamo srljati iz mjere u mjeru, a njih je potrebno procijeniti iz šireg društvenog konteksta kazao je za BHRT Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske govreći o mogućem uvođenju novih mjera.

Prognoze o širenju virusa korona su nezahvalne, obzirom na to da je veoma virolentan, da se širi respiratornim putem i ako se mjere ne sprovode očekujemo da će broj oboljelih rasti. Hladno vrijeme koje nas je vratilo u domove i zatvorene prostore svakako je uslovilo i povećanje broja lica koji su zaraženi, kazao je ministar.

– Inače period od novembra do marta je period akutnih respiratornih oboljenja i koji se pojavljuju u većem broju i uvjetovan je načinom prenošenja. Ono što trebamo da vidimo da li su i kako će mjere koje su na snazi dati rezultati, pa ćemo onda vidjeti o nekom drugom i daljem pravcu koji bi usporio rast oboljelih, pa možda i nekom prekidu cirkulacije virusa ali ne u skorije vrijeme.

Kada govorimo o zdravstvenom sistemu u pandemiji, on trenutno to izdržava istakao je Šeranić.

– Imamo planove kako i na koji način se ponašamo. Kako u primarnoj zaštiti tako i u bolnicama. Stavili smo kapacitete na raspolaganje pacijentima koji su oboljeli od Covida. Što se tiče angažovanja doktora sa biroa Štab je donio odluku o njihovom angažovanju. Pravimo dokument koji će sadržati njihova imena i gdje se nalaze kako bi ustanove dobile osobe i ljekare koji im trebaju. Vrlo brzo ćemo to završiti i angažovati ljekare do kraja sedmice.

Govoreći o novim mjerama koje se uvode u Evropi i ostalim dijelovima BiH, kazao je kako ne trebamo srljati iz mjere u mjeru.

– Za mjeru je važno da se procijeni sa šireg društvenog konteksta. Trebamo prvo procijeniti ove mjere koje su na snazi, da li su one učinkovite pa tek onda druge mjere praviti, piručuju Šeranić.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.