Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi predsjednik SAD-a

Biden: Preklinjem vas, nosite masku

biden

Biden je govorio dva dana nakon što je odnio izbornu pobjedu nad Donaldom Trumpom, iako republikanski predsjednik ne priznaje ishod izbora

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden pozvao je u ponedeljak Amerikance da nose zaštitne maske kako bi se borili protiv pandemije COVID-19, tokom predstavljanja radne grupe za izradu plana za suočavanje sa krizom javnog zdravlja.

“Mogli bismo spasiti nekoliko desetina hiljada života ako bi svi nosili maske nekoliko narednih mjeseci. Ne demokratski ili republikanski životi. Američki životi”, rekao je Biden novinarima u Wilmingtonu u njegovoj matičnoj državi Delaware.

“Preklinjem vas, nositre masku. Uradite to zbog sebe. Uradite to zbog svog susjeda. Maska nije politička izjava”, rekao je Biden, prenosi Reuters.

Biden je govorio dva dana nakon što je odnio izbornu pobjedu nad Donaldom Trumpom, iako republikanski predsjednik ne priznaje ishod izbora.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins, u SAD, koje su korona virusom najpogođenija država svijeta do 9. novembra je registrovano 9.973.563 slučajeva zaraze, kao i 237.584 smrtnih ishoda.

Biden koji bi na dužnost trebao stupiti 20. januara, već je oformio radnu grupu od 13 stručnjaka u cilju borbe protiv korona virusa.

“Cilj je da se vratimo u normalu što je brže moguće”, rekao je Biden. “A maske su presudne u tome. To neće biti zauvijek. Ali tako ćemo vratiti naciju na ekonomsko ubrzanje”, dodao je.

On je rekao da će se njegov tim fokusirati da ubrzano testiranje na COVID-19 bude široko dostupno, te će raditi na izgradnji sistema za praćenje kontakata, kao i da bi njegova administracija radila na tome da jednom odobrena vakcina bude dostupna što većem broju Amerikanaca što prije.