Crna hronika

HNK

U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

09/11/2020
Foto: Bljesak.info

Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti

U blizini zgrade MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru ubijen je Marko Maka Radić, nekadašnji zapovjednik Policijske stanice Mostar (za vrijeme sistema tzv. HB) i bivši zapovjednik Bjelopoljske bojne HVO-a, javlja Federalna TV. Za osumnjičenim za ovo ubistvo se traga.

Inače, Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja Bošnjaka, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru HVO-a Vojno kod Mostara u kojem su bile zatočene stotine bošnjačkih civila, među kojima znatan broj žena i djece.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i Vojno u opštini Mostar.

Prema iskazima svjedoka, Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice. No, 2019., je pušten iz zatvora. Nakon izlaska iz zatvora Marko Radić je ostao živjeti u Zagrebu, u Republici Hrvatskoj. Povremeno je dolazio u Mostar.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.