Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski ministar

Šeranić otkrio kako se utvrđuje da li je neko umro od koronavirusa

seranic

Trenutno je u UKC-u zbrinuto 107 osoba, od kojih 47 sa težom kliničkom slikom, odnosno komplikacijom upale pluća

U Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Republike Srpske (RS) od 5. marta na liječenju je bilo 159 osoba sa simptomima koronavirusa, od kojih je njih 61 otpušteno na kućno liječenje.

– Prosječna dužina boravka pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi je osam dana. Jedan pacijent je bio najkraće, jedan dan, a najduže 21 – pojasnio je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Trenutno je u UKC-u zbrinuto 107 osoba, od kojih 47 sa težom kliničkom slikom, odnosno komplikacijom upale pluća.

U izolaciji te bolnice je šest pacijenata i čeka se njihov nalaz, dok je na Pulmologiji sa lakšom kliničkom formom 47 pacijenata, a na intenzivoj njezi sedam pacijenata, od kojih je pet na invanzivnoj mehaničkoj respiraciji, a dva na kiseoničkoj maski.

Dva pacijenta, koja su bila priključena na respiratore, uspješno su odvojena od tog vida podrške mehaničke ventilacije, a kako kaže Šeranić, njihovo zdravstveno stanje je dobro.

Kada su u pitanju druge bolnice u RS, u Bijeljni i Doboju su smještena po dva pacijenta, u bolnici u Istočnom Sarajevu četiri, a u Trebinju jedan pacijent.

U posljednja 24 sata kroz karantine pri bh. graničnim prijelazima na teritoriji entiteta RS “prošlo” je 26 osoba.

Ministar Šeranić je govorio i o tome kada se za nekoga kaže da je umro od koronavirusa i kako se to utvrđuje.

– Postoje tri definicije, međutim da bi se za nekoga moglo reći da je umro od koronavirusa, taj je prvo morao imati oštećenje pluća, dakle jedna respiratorna insuficijencija koja je dovela do smrti s udruženim uzrocima koji mogu nastati posljedično. Uzrok smrti može biti i drugi, ali je posljedično nastao zbog zaraze koronavirusom. Dakle, ono što kažu nadležne zdravstvene ustanove je relevantno, jer se vode tačnim definicijama, rekao je Šeranić.

Četiri nova slučaja zaraze u RS-u, na UKC-u čak 47 osoba sa težom kliničkom slikom