Ministar zdravlja RS

Šeranić: Utakmice se ne bi trebale igrati prije 1. jula

seranic

Tako ćemo u narednom periodu morati da se priviknemo na određene mjere i nove norme ponašanja kada je postojanje virusa korona u pitanju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić naglasio je danas da relaksiranje mjera mora da prati jačanje discipline građana i načina ponašanja na spriječavanju širenja koronavirusa.

Naglasio je da građani moraju da se uče živjeti s virusom korona, jer se on ne može iskorijeniti.

– Mi ne možemo iskorijeniti virus korona. Ne možemo sebi postaviti cilj da mjere držimo do onoga trenutka kada u RS-u neće više biti virusa. Mi se moramo naučiti živjeti s ovim virusom. Tako ćemo u narednom periodu morati da se priviknemo na određene mjere i nove norme ponašanja kada je postojanje virusa korona u pitanju – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u BanjojLuci.

Izrazio je nadu da će se i u narednim danima nastaviti trend od četiri do pet posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj uzetih uzoraka za testiranje, ali i najavio da će se mijenjati strategija kada su u pitanje osobe koje imaju lake siptome, koje će boraviti kući i biti pod kontrolom timova porodične medicine.

U narednom periodu, kako je dodao, razmišlja se o uzimanju uzoraka od osoba koje obavljaju različite vrste poslova u okviru ovih relaksacijskih mjera, kako bi se došlo do podataka o cirkulaciji virusa u zajednici.

Govoreći o sportu i mjerama koje se odnose na to Šeranić je rekao da je popuštanje mjera u ovoj oblasti planirano nakon 18. maja, ukoliko se zadrži epidemiološka situacija u kojoj se utvrdi pozitivnost kod 4,5 do pet odsto testiranih osoba.

“Svakako ćemo ići sa dopuštanjem profesionalnih treninga, profesionalnih sportista i održavanje treninga individualnih sportova koji su beskontaktni i to će biti prvi segment, a onda raditi na tome kako obezbjediti druge aktivnosti. Naša preporuka sa Institutom za javno zdravstvo što se tiče odigravanja profesionalnih utakmica je da ne treba razmatrati prije 1. jula bez obzira o kojem sportu se radi”, kazao je Šeranić.

Potvrdio je da je suspendovan načelnik internog odjela u dobojskoj bolnici, na kojem su zaraženi radnici i 18 osoba koja su bila na tom odjelu.

Uvjerava da je RS učinila sve na spriječavanju širenja koronavirusa.