BiH

Novi ambasador

Serdar: Slovenija će se nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja EU

16/07/2021

Sagovornici su usaglašeni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara.

Predajući akreditive Dodiku rezidentni je ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar kazao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njezinom putu ka Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, razgovarano je o slovenačkom predsjedanju Vijećem Evropske unije te je ambasador Sedar kazao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja EU u ovoj regiji, a posebna pažnja predsjedanja bit će usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regije i na promociji sektorske integracije država regije u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska sigurnost i pozitivna perspektiva za mlade.

Sagovornici su usaglašeni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.