Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serge Brammertz: Presuda Radovanu Karadžiću bit će jedna od najvažnijih

brammertz1234

Predstojeća presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bit će jedna od najvažnijih u istoriji Haškog tribunala, ocijenio je glavni tužilac Tribunala Serge Brammertz uoči izricanja presude Karadžiću 24. marta.

– Mnogo je važnih procesa bilo u ovom sudu i mnogo važnih presuda, ali presuda Karadžiću će zasigurno biti jedna od najvažnijih u istoriji Tribunala – rekao je Brammertz agenciji France press.

Francuska agencija navodi da je, nakon što je bivši srpski predsjednik Slobodan Milošević preminuo 2006. godine dok mu se sudilo u Haškom tribunalu, Karadžić sada političar najvišeg ranga kome se sudi za zločine koja su pratila raspad Jugoslavije tokom 1990-ih.

To presudu Karadžiću čini “veoma važnom u pogledu utvrđivanja odgovornosti političkih lidera za stradanja njihovog sopstvenog naroda”, rekao je on.

– Svima nam je poznata izreka da je odložena pravda zapravo poreknuta pravda, ali u ovom specifičnom slučaju nikada nije isuviše kasno. I to će žrtvama donijeti zadovoljenje pravde – istakao je, izrazivši ubjeđenje da je pozivanje na odgovornost važno kako bi se pomirenju dala šansa.

karadzic

Ipak, on priznaje izvjesna ograničenja Tribunala i mogućnost da su neki koji su počinili zločine “uspjeli da se izvuku”.

– Pravda je svakako zadovoljena. Za sve žrtve? Nažalost ne, jer moramo da pravimo odabir među slučajevima – kaže Brammertz.

Tribunal je, kako navodi, optužio 161 osobu što je, kaže, više nego ijedan drugi međunarodni sud, ali nije mogao da “krivično goni krivce za svako silovanje, masakr i druge važne zločine”.

– To je, svakako, jedno od naših najvećih razočarenja – zaključuje glavni tužilac Haškog tribunala, izrazivši uvjerenje da bi, da nije Tribunala i pozivanja na odgovornost, situacija danas bila mnogo gora.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom “doktora Dabića” i nedelju dana kasnije izručen je Tribunalu, prenosi Tanjug.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.