Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas ćemo saznati šta Nijemci misle o izbjegličkoj politici Angele Merkel

merkel izbjeglice

U tri savezne pokrajine u Njemačkoj danas se održavaju parlamentarni izbori, a očekuje se da će rezultati izbora uticati na politiku ne samo na lokalnom, već i na federalnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 13 miliona osoba glasat će u pokrajinama Baden-Wurttemberg, Rheinland-Pfalz i Sachsen-Anhalt.

Ovo su prvi izbori ovih razmjera u Njemačkoj nakon što je Evropu zahvatila migrantska kriza. Na taj način, oni će biti i ispit za izbjegličku politiku kancelarke Angele Merkel.

U predizbornim kampanjama najviše se govorilo o izbjegličkoj i sigurnosnoj politici.

Merkelina prošlogodišnja politika otvorenih vrata izbjeglicama izazvala je negodovanje kod mnogih lokalnih političara.

Politiku o izbjeglicama koju vodi kancelarka Merkel, kritikovali su i pojedini članovi Partije kšćanskog demokratskog jedinstva (CDU), čiji je ona lider, ali se o tome ne govori mnogo u javnosti.

S druge strane, Partija kršćanskog socijalnog jedinstva (CSU) otvoreno se suprostavila Merkelinoj politici, a pojedini članovi te partije, koji su se često žalili na Merkelinu politiku, prijetili su odlaskom na Ustavni sud.

Tako je zamjenica predsjednika stranke CDU-a i kandidat za premijera pokrajine Rheinland-Pfalzu, Julia Klockner, vodila predizbornu kampanju u kojoj je predstavila drugačiji pristup izbjegličkoj krizi nazvan “plan A2”, a koji se razlikuje od Merkelinog pristupa.

Nasuprot tome, predstavnici pojedinih partija hvale pristup Merkel.

Ipak, očekuje se da će radikalna desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zabilježiti dobre rezultate na izborima i da će u sve tri pokrajine osvojiti određeni broj mjesta u Skupštini.

Prema predizbornim anketama, CDU i Socijaldemokratska partija (SDP) bi mogle u značajnoj mjeri izgubiti glasove. S druge strane, AfD bi u Baden-Wurttembergu i u Rheinland-Pfalzu osvojiti deset posto, a u pokrajini Sachsen-Anhalt osvojiti 18 posto glasova. SDP bi značajan broj glasova mogao izgubiti u pokrajinama Sachsen-Anhalt i Baden-Wurttemberg.

Napredak AfD-a i pad pojedinih partija bi mogao otežati pokušaje formiranje vlasti u pokrajinama.

Mnogobrojne nevladine organizacije su građane pozvale da iskoriste svoje pravo na glasanje i da izađu na izbore.