cik bih

Šesnaest političkih stranka ne nalazi se na prijavljenoj adresi

cik bih

Članovi CIK-a usvojili su danas na sjednici Informaciju za političke stranke koje nisu podnijele finansijske izvještaje u kojoj se navodi da je Služba za reviziju CIK-a uputila svim političkim strankama koje nisu podnijele finansijske izvještaje da to učine u roku od sedam dana

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) utvrdila je danas da se 16 političkih stranka ne nalazi na adresi na kojoj su prijavljene CIK-u, te da su im zahtjevi za finansijske izvještaje vraćeni.

Članovi CIK-a usvojili su danas na sjednici Informaciju za političke stranke koje nisu podnijele finansijske izvještaje u kojoj se navodi da je Služba za reviziju CIK-a uputila svim političkim strankama koje nisu podnijele finansijske izvještaje da to učine u roku od sedam dana.

Naglašeno je da još 43 političke stranke u BiH nisu podnijele finansijske izvještaje CIK-u te da šest političkih stranaka nije omogućilo pristup prostorijama zbog obavljanja revizije Izvještaja za 2018. godinu.

Član CIK-a Suad Arnautović smatra da treba biti nulta tolerancija prema takvim političkim strankama, a posebno onima koje nedozvoljavanju pristup sjedištu stranke.

– Zakonom su propisane mjere za to, da se apsolutno zabrani učešće na izborima ili da se obavijesti tužilaštvo i sudovi da se takvi subjekti izbrišu iz registra – poručio je Arnautović.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina istakla je da stranke unaprijed dobiju najavu da će ih posjetiti CIK i da im treba omogućiti pristup informacijama te da je nedostavljanje finansijskih izvještaja nedopustivo i da je neophodno reagirati.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić smatra da sve stranke koje su registrirane na pogrešnoj adresi treba sankcionirati te zahtijevati gašenje te stranke.

– Ozbiljna je stvar da neko participira u vlasti, a ima lažnu adresu – zaključila je Hadžiabdić.