Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

učestvuje u diskusiji

Šesnaestogodišnja Amila iz BiH obratit će se delegatima UN-ove Generalne skupštine

amila alikadic

Iz nevladine organizacije World Vision BiH saopćili su kako je ovo prvi put da mlada osoba iz BiH učestvuje u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN-a

Šesnaestogodišnjakinja iz Bosne i Hercegovine Amila Alikadić u ime djece iz BiH obratit će se delegatima UN-ove Generalne skupštine i to je prvi put da mlada osoba iz zemlje učestvuje u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom svijeta 20. novembra, 2019. godine bit će obilježena 30. godišnjica od potpisivanja UN Konvencije o pravima djeteta. Ovim povodom organizacije u čijem je mandatu zaštita djece, u zgradi Generalne skupštine UN-a, organiziraju događaje u kojima je planirano učešće onih kojih se konvencija najviše tiče, djece.

Delegatima UN Generalne skupštine u ime djece iz BiH obratit će se Amila Alikadić (16), mlada omladinska aktivistkinja.

Kroz programe nevladine organizacije World Vision BiH, Amila Alikadić je u svojoj zajednici (Kalesija) pokrenula i u saradnji sa školskim prijateljima, realizirala brojne aktivnosti usmjerene na edukaciju djece i mladih i prevenciju nasilja. Individualne aktivnosti, nadgradila je članstvom u Pokretu mladih “Vrijedni pažnje”, koji se zalaže za zaustavljanje svih oblika nasilja nad djecom, a posebno zanemarivanja djece.

Alikadić će u svom obraćanju delegatima Generalne skupštine UN-a govoriti o pravu djece na obrazovanje i potrebi osavremenjivanja obrazovanja kao preduslova za ulazak djece u svijet odraslih, te problemu nasilja nad i među djecom koje je u BiH u porastu.

”BiH je zemlja koja se već gotovo 25 godina oporavlja od rata. Nasilje, beznađe, podjele, skriveno siromaštvo, poslijeratna trauma i zanemarivanje potreba mladih sastojci su našeg života. Mnogi mladi ljudi napuštaju moju zemlju, iako je vole. Jednostavno, ne vide svoju budućnost ovdje. Slučajno sam se pridružila lokalnim vannastavnim programima nevladine organizacije WV u BiH i shvatila da mi se polako vraća odlučnost da ustanem i uključim se u borbu za to da se moj glas čuje, u borbu za bolje obrazovanje i budućnost bez nasilja. Znanje mi je pomoglo da steknem samopouzdanje i borim se za svoja prava i želim to i za drugu djecu“ kaže Amila Alikadić, navodi se u saopćenju nevladine organizacije World Vision BiH.

Ona će, pored brojnih aktivnosti, zajedno sa djecom iz različitih krajeva svijeta i ambasadorima dobre volje učestvovati u interaktivnom segmentu dogadaja u organizaciji UNICEF-a, u kojem Djeca preuzimaju Generalnu skupštinu UN-a i iz svoje perspektive govore o pravima djece u svijetu.

”Mi moramo pružiti priliku za mlade i djecu da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču, ali prije nego pređemo na viši nivo dječije participacije, prvo moramo početi slušati djecu kod kuće, u školi i tokom svakodnevnih aktivnosti. U suprotnom, oni će nastaviti da napuštaju BiH“, rekla je Dragana Bulić, u ime World Vision BiH.