Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUCZ

Vodostaj Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton

vodostaj333

Zbog jakog vjetra bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom u Unsko-sanskom kantonu

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) saopćio je kako je vodostaj rijeke Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, javlja Anadolu Agency (AA).

Visina vodostaja izmjerena jutros u sedam sati, iznosila je u Bosanskom Brodu 442 centimetra (pripremno stanje), a jučer 407 centimetara, u Bosanskom Šamcu 214 centimetara (normalno stanje), a jučer 178, te Orašju 440 centimetara (normalno stanje), dok su jučer izmjerena 404 centimetra.

Što se tiče Tuzlanskog kantona, vodostaj na brani HA Modrac jutros je iznosio je 196,14 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje od jučer u isto vrijeme nivo je niži za jedan centimetar. Ispust kroz temeljne otvore iznosi jedan kubni metar po sekundi.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vodostaj Neretve je u postaji Mostar iznosio 374 centimetra (redovna odbrana od poplava je 850 centimetara), Trebižata u postaji Humac 283 centimetra (redvna odbrana je 280 centimetara), a Jasenice 138 centimetara (redovna odrbana je 130 centimetara).

U Zapadnohercegovačkom kantonu vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac iznosi 283 centimetra, jučer u isto vrijeme iznosio je 298 centimetara. Na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Zbog jakog vjetra bilo je više prekida u snadbijevanju električnom energijom u Unsko-sanskom kantonu, a trenutno su još u prekidu pojedina područja u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, te Ključu.

Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

Zbog obilnih padavina, na izvorištima Vrioštica u Ljubuškom i Grudsko Vrilo u Grudama, došlo je do zamućenja vode, pa se voda prije upotrebe za piće i dalje treba prokuhavati.