Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest mobilnih ekipa Hitne pomoći KS za novogodišnju noć na Trgu BiH

hitna-pomoc

Šest mobilnih ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koji će raditi medicinsko obezbjeđenje dočeka Nove godine, bit će za novogodišnju noć, 31. decembar/1. januar na Trgu BiH ispred zgrade institucija BiH na Marijin Dvoru, na mjestu gdje će biti organiziran javni doček Nove godine u glavnom gradu BiH.

Potvrdila je ovo Feni direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a Sena Softić-Taljanović, naglasivši da su u punoj pripavnosti i mobilni timovi za redovni posao.

Navodi da već mjesec dana traju pripreme Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo za doček Nove godine i novogodišnje praznike.

– Pripreme teku u smislu povećanja, prvo snabdijevenosti materijalno-tehničkim sredstima, lijekovima i povećanje u ljudskim resursima – kazala je Softić-Taljanović.

S obzirom na produženi praznik i produženi vikend, u Hitnoj medicinskoj pomoći očekuju mnogo veći broj pacijenata koji će tražiti hitnu pomoć, prvenstveno iz razloga što se očekuje veći broj turista u Kantonu Sarajevo.

– Obraćat će nam se i građani koji za vrijeme praznika konzumiraju veće količine hrane i pića, a isto tako bez obzira na preporuke i policije i Hitne pomoći ipak dođe do upotrebe pirotehničkih sredstava, pa u tom smislu moramo biti spremni za nepredviđene i neočekivane situacije – istakla je Softić-Taljanović.

Napominje također da je u Zavodu za hitni medicinsku pomoć od 25. decembra do 5. januara obustavljeno korištenje godišnjih odmora, tako da su praznici za osoblje Hitne pomoći radni dani gdje se obim posla povećava.