obilne padavine

Haos širom BiH zbog snijega: Nema struje, otkazana nastava, problemi u saobraćaju…

Sarajevo prekrilo 30ak centimetara snijega
27.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sarajevo prekrilo 30ak centimetara snijega Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Svih šest osoba, napominje, povrede su zadobili u tri saobraćajne nesreće, dok je ostalih 11 nesreća za posljedicu imalo materijalnu štetu na vozilima

Usljed novih snježnih padavina, u nedjelju na putevima u Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) evidentirano je 14 saobraćajnih nesreća, u kojima je šest osoba zadobilo lakše tjelesne povrede – potvrdio je Feni portrparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ZDK-a Elvedin Fišek.

Svih šest osoba, napominje, povrede su zadobili u tri saobraćajne nesreće, dok je ostalih 11 nesreća za posljedicu imalo materijalnu štetu na vozilima.

– Jedno je lice povrijeđeno u nesreći na lokalnom putu u naselju Maurovići kod Visokog, tri su osobe povrijeđene u sudaru golfa i kombija u mjestu Golubinja kod Žepča, a dvije u slijetanju kamiona sa magistralnog puta M-17 u mjestu Brankovići kod Žepča.

Usljed snježnih padavina bilo je otežano kretanje vozila, ali, na sreću, nije bilo teže povrijeđenih niti nesreća sa smrtnim ishodom. Vozači su, očito, poslušali naše upute o potrebi smanjenja brzine ili da uopšte ne idu na put. Svi putevi u našem kantonu trenutno su prohodni- kazao je Fišek.

Napominje kako je na putu Visoko–Kiseljak saobraćaj u nedjelju bio obustavljen zbog drveta koje je pod teretom snježnih padavina palo na put, kao i na magistralnom putu M-17 u Vranduku kod Zenice, ali da su vatrogasci uklonili stabla.

Foto: Fena

Usljed kvara na 110 kV dalekovodu iz pravca Maglaja, a kojim se Tešanj većim dijelom snabdijeva električnom energijom, trenutno je, kao što je bilo i u nedjelju, u nekim mjesnim zajednicama redukcija ili ograničena isporuka električne energije. Dalekovod je u vlasništvu i ingerenciji Elektroprenosa Bosne i Hercegovine.

– Radnici Elektroprenosa BiH nalaze se na terenu kako bi otklonili kvar te uspostavili normalno snabdjevanje električnom energijom svih dijelova naše općine- kazao je načelnik te općine Suad Huskić.

Napominje kako je 110 kV dalekovod iz pravca Teslića i Doboja, na koji je ta općina nedavno također priključena novom trafostanicom u Poslovnoj zoni Glinište, nije u potpunosti opterećen kompletnom mrežom.

Direktor kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK Džavid Aličić potvrdio je kako su svi putevi na području tog kantona prohodni te da u drugim gradovima i općinama nije bilo problema sa snabdjevanjem električnom energijom.

– Samo u nekim visinskim dijelovima, konkretno na području Maglaja, otežano saobraćaju autobusi. Jučer je bilo tehničkih intervencija zbog pada drveća i grana na putevima, jer je snijeg bio težak pa je bilo i zastoja u saobraćaju zbog ugaženog snijega – istakao je danas Aličić.

Kolaps u Goraždu

U Goraždu je danas vanredna situacija uzrokovana obilnim snježnim padavinama koje su prouzrokovale značajne probleme u ovom gradu.

Od jutros u većem dijelu grada nema struje, a iako još uvijek nema zvaničnih potvrda, sumnja se da je ovo uzrokovano kvarovima izazvanim snježnim nevremenom.

Zbog nestanka struje, u većem dijelu grada također nema ni vode jer je fabrika vode u Vitkovićima također ostala bez struje.

Uz sve to, i u školama je otkazana nastava s obzirom da je otežano kretanje i pješacima i vozilima.

Dežurne ekipe su na terenu i pokušavaju sanirati kvarove kako bi se uspostavilo normalno snabdijevanje strujom i vodom, a aktivno se radi i na čišćenju snijega na sao

Snijeg stvorio brojne probleme u USK-u

Snijeg koji i dalje pada, stvorio je brojne probleme na području Unsko-sanskog kantona (USK). Visina snježnog pokrivača u gradskim središtima je skoro 40 centimetara, što je od jučer uslovilo znatno otežano odvijanje saobraćaja, kao i kvarove na elektro-mreži, odnosno prekide u snabdijevanju električnom energijom.

Ipak, situacija se od jutros normalizira. Svi kvarovi na elektro-mrežama su otklonjeni, a i sve raspoložive zimske službe su na terenu.

Nakon višesatnog zatvaranja za kompletan saobraćaj zbog loših vremenskih uvjeta u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj, Granični prelaz Izačić ponovo je otvoren. Na snazi je ostala još samo zabrana saobraćaja za velika teretna vozila.

Kao i obično, zbog konfiguracije terena, poseban oprez vozačima je preporučen na putnim pravcima Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ, kao i Bihać – Bosanka Krupa. Otežano je odvijanje saobraćaja i u središnjim gradskim zonama, kao i kretanje pješaka.

Foto: Fena

Iz Javnog komunalnog preduzeća Komrad Bihać istaknuto je da su sve ekipe konstantno na terenu, te da se bez obzira na intenzitet i količinu padavina sve drži prohodnim i pod kontrolom.

Vatrogasci u Bihaću i Velikoj Kladuši imali su nekoliko tehničkih intervencija, koje su se odnosile na uklanjanje drveća sa putnih pravaca. Inače, u posljednja 24 sata na području Bihaća palo je 19 centimetara novog snijega, odnosno više od 20 litara po metru kvadratnom padavina.

Snijeg odgodio nastavu u Tomislavgradu, Kupresu i Bosanskom Grahovu

Snježno nevrijeme koje je pogodilo Kanton 10 proteklog vikenda stvara velike probleme u prometu, a nastava je u nekim školama odgođena.

U Srednju strukovnu školu u Tomislavgradu jutros nisu mogli stići učenici iz udaljenijih sela, pa je odlučeno da se nastava ne održi.

Učenici osnovne i srednje škole u Kupresu sinoć su obaviješteni da danas nema škole.

– Imamo veliki peh, sinoć nam se pokvario veliki višenamjenski radni stroj pa ćemo, pa ćemo zatreba, pokušati angažirati privatne strojeve za daljnja održavanje prometnica. Oko 90 posto prometnica je prohodno, a sporije ide čišćenje lokalnih cesta – izjavio je kupreški načelnik Zdravko Mioč.

Foto: Fena

Slična situacija je u Bosanskom Grahovu.

– Glavne prometnice uglavnom su prohodne, dok su neke lokalne blokirane snježnim nanosima. Pokušavamo se probiti prema selima, ali problem je što odmah nakon što cestom prođe radni stroj, vjetar ponovno nanese snijeg i kao da stroj nije ni prošao – kazao je za Fenu načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

Iz kantonalnog MUP-a naveli su kako su magistralne prometnice u ovom kanotnu uglavnom prohodne. Snježni nanosi na pojedinim dionicama usporavaju odvijanje prometa, pa iz MUP-a pozivaju građane da ne kreću na put bez velike potrebe.

U Sarajevu na nekoliko lokacija u gradu oštećena stabla

Zimska služba preduzeća Park neprestano je na terenu i nakon jučer cjelodnevnog rada, jutros već nekoliko sati radi poslove uklanjanja (otresanja) snijega sa sadnica manjih stabala i sadnica ukrasnog grmlja, zaštita i sprječavanje oštećenja i štete na javnim zelenim površinama u šest općina Kantona Sarajevo – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku problem su velika i izuzetno visoka stabla čije grane i krošnje su povijene i dolazi do oštećenja grana, lomljenja manjih ili većih dijelova grana i krošnji.

– Zabilježena su određena oštećenja na stablima na nekoliko lokacija u gradu, čije grane ili krošnje nisu izdržale težinu snijega – kazala je Hamza.

Preduzeće Park upućuje apel građanima da vode računa o mjestima kojima se kreću, posebno o drvoredima u kojima se nalaze stara i odrasla stabla.