Šest osoba uhapšeno u operativnoj akciji “Bonus”

sipa-hapsenje
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u okviru operativne akcije “Bonus“ (“Truck“), usmjerene protiv organizovanog kriminala, slobode lišili šest osoba, od kojih su četiri, nakon kriminalističke obrade, predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je pretresla sedam stambenih i tri poslovna objekata na području Sarajeva, Srebrenika i Brčko distrikta BiH, a akcija je realizovana u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Graničnom policijom BiH.

U toku pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti novac u iznosu od 4.400 eura, pet računara i laptopa, deset mobilnih telefona, finansijska dokumentacija, bilješke, notesi i drugi dokumenti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Za osobe lišene slobode, koje su državljani Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, postoje osnovi sumnje da su kao članovi opganizovane kriminalne grupe uvozila tekstilnu robu iz Turske, pritom čineći krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom poreska utaja.

Pomoć u realizaciji akcije pružili su i policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona, te Policije Brčko distrikta BiH.

Granična policija BiH je, u sklopu jučerašnje akcije, slobode lišila još tri osobe.

Realizacija operativne akcije “Bonus“ pokazala je izuzetno uspješnu međuagencijsku saradnju, saopćeno je iz SIPA-e.