Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić razgovarao s izvršnim direktorom i potpredsjednikom WJC-a

zvizdic -singer 1

Predsjedavajući VMBiH dr. Denis Zvizdić danas je u Sarajevu s glavnim izvršnim direktorom i izvršnim potpredsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) iz New Yorka Robertom Singerom i predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje WJC i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Jevrejska zajednica, iako malobrojna, ima važno mjesto u kulturno-historijskom naslijeđu bh. društva koje stoljećima njeguje različitosti i suživot svih građana, naroda i vjera. Naglasio je da je Vijeće ministara BiH na putu ka EU i euroatlantskim integracijama, posvećeno izgradnji društva zasnovanog na vrijednostima suživota, mira, vladavine prava, zaštite građanskih i prava manjina i jačanju ekonomije u korist svih građana.

Singer je zahvalio na podršci Vijeća ministara BiH Jevrejskoj zajednici, naglasivši iznimno dobru sveukupnu saradnju sa bh. institucijama. Ovu posjetu ocijenio je izuzetno uspješnom, ističući da se ovdje na najbolji način u praksi potvrdila činjenica na osnovu koje već preko 450 godina Jevreji u miru i bez problema žive sa svojim sugrađanima te je pohvalio izvrsne odnose i ambijent u BiH u kojem radi i djeluje Jevrejska zajednica.

Naglasio je da Jevrejska zajednica cijeni podršku bh. naroda koju je imala u najtežim periodima historije i izrazio želju da se odnosi dodatno unaprijede.

 

Naglašavajući vidljive potencijale koje ima Sarajevo i Bosna i Hercegovina, Singer je iskazao svoju spremnost i konkretnu podršku u kreiranju pozitivnog i istinitog imidža o BiH i prezentaciji njenih kapaciteta.

 

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima saradnje BiH i Svjetskog jevrejskog kongresa u oblasti akademske i naučne razmjene te u pravcu transfera znanja i podrške za koncipiranje kulture sjećanja zasnovane na istini kao osnove za miran i prosperitetan suživot sadašnjih i budućih generacija. (kraj)