Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U školi i vrtićima

Šest slučajeva meningitisa u bh. gradiću, podignute zaštitne mjere

ukc tuzla zarazna infektivna klinika
Foto: Screenshot/ YouTube

Najčešće obolijevaju djeca uzrasta do 10 godina. U odrasloj dobi virusni meningitis je rijedak

Virusni meningitis se u proteklih dvadesetak dana pojavio kod šestoro djece predškolskog i školskog uzrasta na području Gračanice u Tuzlanskom kantonu. Zaštitne mjere u obrazovnim ustanovama podignute su na veći nivo, a roditeljima date upute o postupanju. Razloga za paniku nema, a od četvrtka nije bilo novih prijavljenih slučajeva.

Djeca kod koje je u proteklom periodu utvrđen virusni meningitis, na području Tuzlanskog kantona, danas se osjećaju bolje.

“Do sada je bilo osmero djece kod kojih je dokazan enterovirus i meningitis. Trenutno je većina puštena. Samo je još jedno dijete ostalo. Svi su bili dobre kliničke slike bez većih komplikacija, a u principu klinička slika se sastoji od povišene temperature, koja zna biti izrazito visoka, povraćanja i jake glavobolje”, rekla je za BHRT Humera Porobić-Jahić, infektologinja na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

U osnovnoj školi i dva vrtića u Gračanici, gdje je identifikovan virusni meningitis, u šest slučajeva preduzete su pojačane mjere na sprečavanju širenja ove bolesti među djecom. Jedan slučaj zabilježen je u Srebreniku i jedan u Lukavcu.

“Pooštreno se provodi čišćenje, dezinfekcija, HES je izvršio dezinfekciju sanitarnih čvorova. U prvoj osnovnoj školi jučer smo ponovo izvršili sanitarni nadzor, zajedno sa predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Mjere se redovno provode. Vrši se dezinfekcija ruku na ulazu u školu, tako da mislim da nema razloga za paniku”, rekao je Mubidin Mujić, epidemiolog u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Gračanica.

Za enterovirus, koji je uzročnik virusnog meningitisa, ne postoje vakcine, niti specifične mjere liječenja. Liječi se simptomatski. Pacijenti se nakon bolničkog liječenja, ukoliko je ono potrebno, prate radi komplikacija koje su moguće, ali rijetke.

“Treba podizati svijest kod djece i kod roditelja o tome da bolesna djeca ne idu u obdaništa, da ne idu u škole, da se djeca zadrže kući, da se podignu higijenske navike”, kaže Jasmina Brkić Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Virusni meningitis se sporadično javlja tokom cijele godine. Ponekad je i asimptomatski. Pojavljuje se uglavnom tokom ljeta ili u ranu jesen, osim u slučajevima kada su i kasnije temperature zraka veće u odnosu na godišnji prosjek. Najčešće obolijevaju djeca uzrasta do 10 godina. U odrasloj dobi virusni meningitis je rijedak, a rizične su imunokompromitovane i starije osobe. Povećan broj oboljelih pojavi se svakih pet do sedam godina.