"Youth Power"

Šetnja Mostarom za borbu protiv nasilja nad ženama

Youth Power Mostar2

Jedan od ciljeva akcije je bio potaknuti građane Mostara da smo svi odgovorni kao društvo, kada je u pitanju nasilje, i da bi svi zajedno trebali reagirati kada vidimo nasilje i raditi na njegovu sprječavanju

Youth Power je organizirao uličnu akciju pod nazivom „Isključimo nasilje nad ženama“ gdje je preko 60 mladih ljudi, volontera i učenika iz škola s kojima sarađuju, marširalo ulicama grada Mostara s ciljem podizanja svijesti građana o sprječavanju nasilja nad ženama.

Youth Power redovno svake godine obilježava 16 dana aktivizma online kampanjama ili objavljivanjem promotivnih video materijala, a ove godine su odlučili privući pažnju na ovaj problem na malo drugačiji način. 60 mladih ljudi je marširalo ulicama grada Mostara gdje su nosili poruke protiv nasilja i dijelili informativne letke o problemu nasilja nad ženama koji je zastupljen u svijetu.

Jedan od ciljeva akcije je bio potaknuti građane Mostara da smo svi odgovorni kao društvo, kada je u pitanju nasilje, i da bi svi zajedno trebali reagirati kada vidimo nasilje i raditi na njegovu sprječavanju.

Nedim Mičijević, program menadžer nevladine organizacije Youth Power, je rekao kako ova akcija također predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje sa osam srednjih škola s kojima surađuju.

„Današnju akciju smo implementirali u sklopu projekta Inicijative Mladića i ona predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje sa osam srednjih škola s područja našeg kantona. Akciji su se pridružili učenici iz svih srednjih škola i zajedno smo poslali poruku protiv nasilja nad ženama. Akcija je održana u sklopu međunarodnih 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Tužan podatak je taj što je svaka četvrta žena žrtva nasilja, a sumnja se da je taj broj mnogo veći jer postoji velik broj žena koje ne prijavljuju nasilje stoga želimo današnjom akcijom potaknuti građane Mostara da reagiraju na nasilje kada ga vide i da rade na njegovu sprječavanju“ – rekao je Mičijević.

Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/HNŽ, je spomenula kako ministarstvo već 6 godina uspješno surađuje sa organizacijom Youth Power i o projektima koje zajedno implementiraju.

„Mi kao obrazovne ustanove možemo da radimo na edukaciji podizanja svijesti kod mladih, počevši od najranijeg uzrasta, i provodimo različite preventivne programe u osnovnim i srednjim školama. Već 6 godina uspješno surađujemo sa organizacijom Youth Power koji su najveći fokus stavili na srednje škole. Bilo je tu i projekata, u suradnji s njima, koje smo provodili i u osnovnim školama. Podizanje svijesti i stvaranje vrijednosti koje su trajne i koje podrazumijevaju dostojanstvo i jednakost je naša zadaća.“ rekla je Emina.

Stručna savjetnica Andreja Pehar iz Zavoda za školstvo je istaknula važnost kontinuiranog rada s mladima od najranije uzrasti.

„Zavod za školstvo Mostar već 5 godina aktivno surađuje sa organizacijom Youth Power. Zajedno radimo na stručnom usavršavanju pedagoga iz osam srednjih škola. Cilj nam je kroz ova stručna usavršavanja osnažiti pedagoge u znanju i vještinama, kako bi oni tako osnaženi mogli se vratiti u svoje škole i provoditi program Inicijative mladića .Također voljela bih istaknuti važnost kontinuiranog rada s učenicima u razvoju njihovih vještina, empatije kritičkog mišljenja i prepoznavanja nasilne komunikacije .To je jako važno kako bi kasnije ti učenici mogli na vrijeme prepoznati i uvidjeti uzroke onoga tko čini nasilje i što dalje raditi s njim.“ rekla je Pehar.

Alma Drljević, školski pedagog Srednje mašinske saobraćajne škole Mostar, je govorila o radionicama koje provode u suradnji sa organizacijom Youth Power.

„Došli smo danas da podržimo akciju borbe protiv nasilja nad ženama i svih drugih oblika nasilja. U našoj školi se već dugih niz godina provode preventivni programi na prevenciji nasilja koje provodimo zajedno sa organizacijom Youth Power. Youth Power educira naše vršnjačke edukatore koji kasnije prenose naučeno znanje svim ostalim učenicima u našoj školi na časovima odjeljenske zajednice. Radimo različite programe, radionice i aktivnosti kako bismo rekli nasilju NE“ rekla je Alma.

Budi Muško Klub članovi su nešto više rekli općenito o Budi Muško Klubu klubu i njegovim aktivnostima koje provode i o samoj realizaciji ove današnje aktivnosti.

„Htio bih istaknuti rad našeg Budi Muško Kluba Mostar. Dugo sam član ovog kluba, sastajemo se jednom tjedno gdje radimo radionice i aktivnosti na teme promocije rodne ravnopravnosti i prevencije nasilje. Klub se sastoji os skupine srednjoškolaca koji nastoje unijeti neke promjene u lokalno društvo.“ rekao je Jusuf Mičijević

„Današnja akcija je povodom 16 dana aktivizma. Borimo se protiv nasilja nad ženama. Organizirali smo marš kroz grad koji smo nazvali „Marš Mira“. Pridružili su nam se učenici srednjih i osnovnih škola i gosti iz Stoca i Jablanice. Ruta marša je od Španjolskog trga pa sve do Starog mosta. Pošto je Stari most simbol grada, odlučili smo da to bude krajnja točka jer Mostar je nažalost podijeljen grada a mi upravo želimo pokazati svijetu i građanima da to nije tako i da se trebamo zajedno boriti protiv tih podjela i nasilja.“- rekla je Lemeana Badžak.