Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasila se lučićeva savjetnica

Ševkušić: Diplomu sam stekla u Sarajevu, kao redovan student FPN

sevkusic1 (1)

Diplomu iz oblasti politologije stekla sam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na Fakultetu političkih nauka, gdje sam kao redovan student slušala predavanja nekih od najuglednijih bosanskohercegovačkih akademskih radnika

Nakon što su mediji u našoj zemlji objavili informaciju da je novoimenovani ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić u svoj kabinet za savjetnicu imenovao nekadašnju drugu pratilju Miss Planete Zemlje BiH Marinu Ševkušić, ona je reagirala saopćenjem za javnost.

Medijima, kako je navela, zamjera to što su u prvi plan stavili da je nekadašnja druga pratilja, a u drugi to da je ona obrazovana žena. Reakciju Marine Ševkušić prenosimo u cijelosti:

“Vijest da ću biti jedna od savjetnica u kabinetu novog ministra za ljudska prava i izbjeglice pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prostrujala je domaćim medijima, i to u sjeni etikete da sam nekadašnja druga pratilja Miss Planete Zemlje BiH, a novinar je opremio članak fotografijama sa mojih društvenih mreža, izvrgnuvši me tako ruglu i uvredljivim komentarima anonimnih muškaraca, ali i žena neosjetljivih na pitanje ženske solidarnosti.

Sve moje kompetencije u sjeni su mržnje, diplomu iz oblasti politologije stekla sam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na Fakultetu političkih nauka, gdje sam kao redovan student slušala predavanja nekih od najuglednijih bosanskohercegovačkih akademskih radnika. Člankom kojim se svodim na drugu pratilju – zvanično, a na obrazovanu ženu – nezvanično, samo je potvrđen vladajući ženomrzilački stav po kojem se žene obeshrabruju da učestvuju u javnom prostoru, da doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, i da im je, pretpostavljam, mjesto u sjeni muškarca.

Ja sam kompetentna i obrazovana žena i molim glasnike ženomrzilačke agende da se obuzdaju u svojim virtuelnim ratobornostima. A ja ću nastaviti živjeti ovdje, u Bosni i Hercegovini, zemlji kojoj želim da doprinesem, uprkos svim predrasudama i stereotipima”, navela je Ševkušić u reagiranju.