Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF: Pretpremijera filma “Pored mene” reditelja Stevana Filipovića

film-pored-mene

“Pored mene” naziv je srbijanskog filma reditelja Stevana Filipovića koji če večeras u Narodnom pozorištu zabilježiti pretpremijeru u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

Uloge su ostvarili Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović, Nikola Glišić, Milica Majkić i Matea Milosavljević.

Tim povodom reditelj Stevan Filipović ističe za Fenu da je riječ o generacijskoj priči, koja se počinje gledati iz perspektive mlade profesorice Olje (Hristina Popović). Ona želi pokušati komunicirati s digitalnom generacijom mladih koji su joj učenici, što ide dosta teško.

Paralelno s tim, navodi on, njen muž ima jednu izložbu, a jedna od slika isprovocira grupu mladih nacionalista da napadnu Olju. Potom sve snime i stave na facebook, a profesorica u trenutku kada ih treba voditi na ekskurziju shvati da je to uradio neko od njenih učenika. Potom im zaprijeti da će ići na policiju ukoliko ne otkriju počinioca, uzima im mobilne telefone i zaključava u školi u kojoj nema interneta.

– To je ono što je najzanimljivije – oni ostaju sami i prvi put bez mobilnih telefona, kada počinjemo pratiti njihove priče. Tu su razne grupe u razredu, a riječ je o jednoj prosječnoj beogradskoj gimnaziji. Pratimo kako se oni snalaze u takvoj situaciji, jer mislim da je njima nezamislivo na pet minuta da ostanu bez mobilnih telefona. To je u stvari prilika da primijete osobe koje su tu pored njih, a nekako ih ne vide, ili ih vide samo kao neki stereotip ili površnu sliku, ako ne pripadaju njihovoj užoj grupi. Ovakve situacije pružaju šansu da se zapravo upoznaju – ističe reditelj.

Filipović podvlači kako ne bi volio reći da je ovaj film kritika generacije ili tehnologije. Smatra da su tehnologije prosto tu i na nas utiču različito. Nove generacije su rođene u takvom vremenu, dok se one starije privikavaju na sve to. Mišljenja je da sigurno postoji velika količina zloupotrebe te tehnologije, ali podvlači da je film samo pokušaj da se vidi kako postoji i nešto drugo što smo možda zaboravili.

– To je taj neposredni ljudski kontakt i komunikacija koja nam nekako sada izmiče. Jer danas pošaljemo poruku ili otvorimo facebook. Neki od tih učenika u stvari počinju da prvi put razgovaraju sa drugim učenicima, otvaraju se i ta im noć promijeni život u svakom slučaju. Ovaj film je više poziv na komunikaciju o tome, uzimaju se stvari zdravo za gotovo, a to je ustvari jedna ogromna revolucija i dosta mijenja međuljudsku komunikaciju iz korijena. Zato mislim da je dobro da se i kroz umjetnost i na sve moguće načine o tome priča. Ovaj film je korak u tom smjeru – istaknuo je on.

Podsjeća da je cijela priča o filmu počela kada ga je Mirjana Karanović pozvala da na Akademiji umjetnosti kao reditelj radi s mladim glumcima. Napravili su niz studentskih vježbi, kada je i doša do ideje da to u konačnici bude igrani film. Sa studentima je potom skicirao likove u filmu, za koje se ispostavilo da su bili dosta precizni.

– U tom procesu svi mladi glumci i glumice su u stvari koautori, jer smo imali puno radionica u kojima smo pisali te likove. Pustili smo njih da pričaju priče o svojoj generaciji. Tu smo dobili ogromnu dozu autentičnosti, a Mirjana Karanović je kao neka vrsta mentora radila s glumcima. Sve je to bila super ekipa, skoro godinu dana smo radili na svemu. Prije Sarajeva svjetska premijera filma je bila u Puli gdje smo dobili glavnu nagradu za najbolji film u toj selekciji – kazao je Filipović.

Ovaj reditelj podvlači da mu je uvijek jako lijep trenutak prikazivanje filma pred publikom, a posebno ga zanima kako publika u regiji reaguje na ovo ostvarenje.

– Jedva čekam večerašnju pretpremiju. Mislim da je Sarajevo napravilo fenomenalan festival za nadrealno kratak rok i ta se energija naravno prelije. Zato postoji živa komunikacija autora s publikom i to je mnogo lijepo i zahtjevno – zaključio je on.