Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK: Za boračko-invalidsku zaštitu 1,15 miliona KM

vlada-tk4567

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja s kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2015. godini.

Ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak izjavio je na pres-konferenciji da je završen program “premije” za zdravstveno osiguranje sa Zavodom zdravstvenog osiguranja za pripadnike boračke populacije.

Naveo je da faktura koju je Ministarstvo dobilo od Zavoda iznosi 1.057.000 KM, a planirano je utrošiti 1.150.000, tako da će 93.000 KM biti preusmjereno na način da se 88.000 planira za liječenje boračke populacije, a 5.000 KM za naknadu za izgradnju šehidskih obilježja.

Imajući u vidu da će 215 mladih ljudi imati volontersko- pripravnički staž putem ovog ministarstva pozvao je također poslodavce da se odazovu na javni poziv.

Ministar Skopljak je izrazio nezadovoljstvo odnosom banaka prema građanima jer se nisu odazvale na javni poziv za tender da podrže projekte u kojima ne bi značajno profitirale, ali bi doprinijele projektima od značaja za društvo.

Navodi da su tako dovedena u pitanje dva projekta, jedan je 800.000 KM kreditnih sredstava za poticaj u zapošljavanju, drugi 500.000 KM kreditnih sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju branitelja, tako da će sredstva planirana za te projekte vjerovatno biti preusmjerena.

Ocijenio je da su “banke pale na ispitu društvene odgovornosti”.