Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka senatorica

Shaheen: Brine me situacija u BiH, evropski saveznici moraju strogo kazniti Dodika

Jeanne Shaheen
Foto: Twitter

Iako su neki evropski parlamentarci zagovarali sankcije Dodiku, to se nije dogodilo jer takve odluke zahtijevaju suglasnost svih članica Evropske unije, a na tom putu stoji Mađarska i premijer Viktor Orban

Američka senatorica Jeanne Shaheen, u razgovoru za srpski servis Glasa Amerike, kazala je da je veoma brine situacija u Bosni i Hercegovini i „sve zapaljivija retorika gospodina Dodika, koji govori o odvajanju Republike Srpske od ostatka Bosne i Hercegovine”.

Senatorica Jeanne Shaheen, članica Vanjskopolitičkog odbora i predsjedavajućom Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, posjetila je u oktobru Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa senatorom Peterom Welchom.

Nedavno je Dodik je govorio i o Velikoj Srbiji, ističući kako u tome vidi entitet Republiku Srpsku, Crno Goru i Kosovo.

Na pitanje novinarke Milene Đurđić da američke sankcije nisu efikasne u obuzdavanju Dodikove retorike i kakve još alate imaju administracija i Kongres, Shaheen odgovara: “Mislim da treba da nastavimo sa podsticanjem zemalja Evropske unije da sankcionišu i gospodina Dodika. Oni to oklijevaju učiniti. Mislim da i oni moraju da ga kazne i to strogo.”

Iako su neki evropski parlamentarci zagovarali sankcije Dodiku, to se nije dogodilo jer takve odluke zahtijevaju suglasnost svih članica Evropske unije, a na tom putu stoji Mađarska i premijer Viktor Orban, koji je na strani Dodika.

Senatorica je dodala i da Ured visokog predstavnika treba i dalje da se bavi Dodikovim pokušajima da podrije Dejtonski sporazum.

-I sada, prvi put u posljednjih osam godina, vlada je brzo formirana i pokušava da riješi neka dugoročna pitanja u zemlji. I žalosno je što gospodin Dodik pokušava da to poništi – rekla je ona.

Senatorici Shaheen je postavljeno pitanje i o kapacitetima američkog Kongresa da se posveti Zapadnom Balkanu dok Sjedinjene Države ulaze u izbornu godinu i da opterećene ratom u Ukrajini i krizom na Bliskom istoku.

-Stoga smo bili tamo kako bismo ukazali na to da postoji mnogo ljudi koji obraćaju pažnju na ono što se događa na Zapadnom Balkanu. Imamo niz senatora koji su vrlo predani regiji koji žele učiniti sve što možemo kako bismo podržali njihove napore – kaže Shaheen.