Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NAP

Sigurnost Milana Tegeltije nije ugrožena, odbijen zahtjev za lično osiguranje!

Milan Tegeltija

Predsjednik VSTV-a je zatražio obezbjeđenje nakon što su za srijedu najavljeni protesti građana ispred zgrade Suda BiH

Sigurnost Milana Tegeltije nije ugrožena, potvrđeno je novinskoj agenciji Patria iz više policijskih izvora, zbog čega predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) neće dobiti lično osiguranje.

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija zatražio je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) lično osiguranje tokom boravka u Sarajevu, nakon što su za srijedu najavljeni protesti građana ispred zgrade Suda BiH, gdje je smješteno i Tužilaštvo BiH i VSTV.

Na osnovu podataka koje je Direkcija prikupila iz više sigurnosnih agencija procjenjeno je da sigurnost Tegeltije nije ugrožena.

Konkretne podatke u Tegeltijinoj eventualnoj ugroženosti nisu imali MUP Tuzlanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), te Policija Brčko Distrikta.

Žurnal je ranije objavio skandal o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.