BiH

Saopćenje za javnost

Simpatizeri Platforme za progres Mostar organizirali šetnju kroz grad pod nazivom “Buđenje”

13/12/2020

Članovi Platforme za progres poslali su poruku svojim sugrađanima da je vrijeme da se probude, izađu na izbore i glasaju za promjene u Mostaru

Danas je u prostorijama Platforme za progres Mostar održana press konferencija čiji su govornici bili predsjednik Platforme za progres, prof.dr. Mirsad Hadžikadić, te kandidati Platforme za Grad Mostar na predstojećim izborima koji će se održati 20.12. u ovom gradu.

Na press konferenciji se govorilo o nedavnim dešavanjima u medijima, ali i o aktivnostima Platforme za progres.

Mirsad Hadžikadić je u svom obraćanju medijima kazao: “Nedavno je moj video izazvao burnu reakcija u javnosti, jer govori o povezanosti vjere i politike. Ja sam vjernik i smatram da je vjera iznad politike. Ne može se desiti da jedna politička opcija tvrdi da je jedina koja štiti interese jednog naroda. Ne može “legitimni” predstavnik Bošnjaka dolaziti iz jedne političke opcije. Mi smo dovoljno hrabri da ukažemo na činjenicu da se u svim etničkim skupinama vjera koristi u interesu određene političke opcije. Platforma će govoriti o onome o čemu drugi šute, bez obzira na političke posljedice.”

“Sporazum HDZ – SDA ostao je u sjeni izbora i izborne kampanje u Mostaru. Razne koalicije su napravljene za učešće na izborima, dok je Platforma za progres odlučila da sama učestvuje u ovoj utrci i da izmjeri svoje snage. Platforma za progres traži nazad prava svih građana. Nećemo ugroziti prava nijednog naroda, nego ćemo ugroziti loše ljude.” istakla je Amna Popovac, kandidatkinja Platforme za progres.

Mak Mehić, nositelj liste za Izborno područje Stari Grad govorio je o tzv. rasipanju glasova i istakao sljedeće: “Moram skrenuti pažnju i reći da se Platforma za progres ograđuje od optužbi za “rasipanje” glasova. Ono što preporučujemo biračima jeste da njihov glas nije vrijedan ako ne glasaju za određenu opciju. Mi smo stranka za koju glasaju mladi, obespravljeni. Mi ohrabrujemo ljude da izađu na izbore.”

Nositelj gradske liste za Grad Mostar, Senad Ramadanović, kao i kandidatkinja za izborno područje Stari grad, Aida Ovčina govorili su izbornim aktivnostima Platforme za progres i samom programu, gdje su istakli da izborna kampanje teče dobro, te da su pozitivno iznenađeni na količinu podrške na koju nailaze na ulicama Grada Mostara, ali isto tako su napomenuli da socijalna politika garantuje jednaka prava za sve građane i da to ne smijemo zaboraviti.

Irma Kajan, nositeljica liste za Izborno područje Jugoistok se u svom govoru dotakla interesantne situacije sa njene Facebook stranice.”Jučer se na mojoj Facebook stranici desio presedan, jer je osoba koja predstavlja trenutnu vlast jasno rekla da neće podržati naš program, jer ne pripadam njihovoj stranci. Pojam legitimnog Bošnjaka ne možemo dozvoliti.”

Na kraju je Mirsad Hadžikadić zaključio da ono što se desilo u petak predstavlja primjer bahatosti vodećih političkih struktura koje su otvoreno prešle na povezanost vjere i stranke, a do sada su to radile na skriven način. Tu bahatost su platile na ovim izborima u ostatku države, a nadam se da će platiti i u Mostaru.

Nakon press konferencije kandidati su upriličili šetnju kroz grad pod nazivom “Buđenje” kako bi poslali poruku svojim sugrađanima da je vrijeme da se probude, izađu na izbore i glasaju za promjene koje će donijeti progres Mostaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.