Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sin Ratka Mladića: Bojim se da moj otac neće dugo izdržati

darko mladic

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izrazio je bojazan da postoji politički interes da ne dođe do revizije prvostepene haške presude njegovom ocu, ali da se nada da će nove međunarodne okolnosti dovesti do objektivnijeg pristupa novog tijela – Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

“Bojim se da postoji politički interes da ne dođe do revizije ove presude i da ju je neko i napisao ovakvu, sa namjerom za političku upotrebu. Ona pravno u ovom trenutku nema dejstvo, jer nije pravosnažna, ali mislim da je bila očigledna politička pozadina svega. Postojao je i napor da pročitaju taj rezime, čak i ako im Ratko tu umre”, rekao je Darko Mladić za “Sputnjik”.

On kaže da nije bilo razloga da Haški tribunal na kraju svog mandata uradi bilo šta drugo, osim onoga što je radio sve vrijeme.

“Haški tribunal nije doprinio pomirenju kao što su najavljivali da će da doprinese. Čak ni oni više ne prihvataju da je misija trebalo da im bude pomirenje u regionu, kao što to piše u Rezoluciji UN kojom je ovaj sud formiran”, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da je Haški tribunal diskriminisao žrtve, s obzirom na to da su ljudi koji su ubijali i odsijecali glave Srbima oslobođeni, dok njihovi komandanti nisu ni optuživani, a kamoli osuđeni.

“Tako pomirenje neće biti”, rekao je Darko Mladić i dodao da mu se čini da određeni krugovi koji donose ovakve presude imaju interes da kreiraju i dalje zapaljivu situaciju na Balkanu, jer još nemaju potreban nivo kontrole.

On ističe da Balkan može da bude bitan ne samo sam po sebi, nego i kao mogući “nož pod grlo” Evropi.

Darko Mladić je izrazio nadu da će nova snaga Rusije, njena uloga u svemu ovome i jasni stavovi ruskog Ministarstva inostranih poslova, doprinijeti boljoj kontroli rada Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji sada nastavlja rad.

“Ova slika koju ste ovde mogli da vidite čini mi se da je slika jednog prošlog vremena u kome je još mogla da se vidi ta dominacija sa Zapada u realnosti. Nadam se da će Kina, Rusija i slične zemlje koje su već vidjele šta se nama desilo i dobro razumjele ovu lekciju, preduzeti mjere da se uravnoteži situacija u svijetu da bi ovaj katastrofalni niz konflikata nekako prestao i da se donese mir svijetu, jer ovo dalje proizvođenje novih kriza i ratova neće dobro donijeti svijetu”, rekao je Darko Mladić.

On ističe da ostaje da se vidi na koji način će funkcionisati novi mehanizam za međunarodnu pravdu.

“Haški tribunal formiran u periodu dominacija jedne supersile, koja je kontrolisala sve i postavljala onako kako je ona smatrala da treba da se mijenja međunarodno pravo. Nadam sa da će nove međunarodne okolnosti koje se mijenjaju velikom brzinom dovesti do jednog objektivnijeg pristupa ovog novog tijela sa kojim tek treba da se suočimo”, rekao je Darko Mladić.

Opisujući susret sa ocem neposredno po izricanju presude, Darko Mladić kaže da je Mladić bio ljut, ali da je ovo i očekivao.

On kaže da je glavni fokus sada na tome da se Mladiću sačuva zdravlje i zaštiti život.

“Sad će biti jako bitno da mu što pre pružimo potrebno liječenje. Bojim se da, ako nam ne omoguće da ga liječimo kako treba, neće još dugo izdržati”, rekao je Darko Mladić.