Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Sindikalci nisu odstupili pred Novalićem, novi zakon o radu nema prolaz

30/07/2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon sastanka s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), u ponoć kazao novinarima da su se pokušali još jednom dogovoriti sa sindikalcima o zakonu o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

– Sistem ponašanja je bio opet isti. Nismo mogli s druge strane apsolutno probuditi interes za dogovorom. Jedini dogovor je bio da se to suspendira – kazao je Novalić.

Dodao je da su predstavnici Vlade nudili razne opcije.

– Oni su rekli da imaju 26 primjedbi. Rekli smo “evo odmah ih zaokružujemo u vašu korist”, jer znamo svi da tih 26 tačaka nemaju veze s radničkim pravima, ja sam siguran u to. Znamo u čemu je problem, problem je u kolektivnim ugovorima koji ne smiju biti suspendirani i koji nude više prava povlaštenim granama u industriji. To je jedno što smo nudili – rekao je Novalić.

[quote_box_right] SSS poziva na proteste

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH pozvao je članove da budu ispred zgrade Parlamenta FBiH danas, ističući da je to njihova borba za pravdu i dostojanstvo svakog radnika.

Navode da, iako je sindikat bio spreman da razgovara o Zakonu o radu i da sa socijalnim partnerima dođe do konsenzusa koji će odgovarati svima, Vlada FBiH je samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

[/quote_box_right]

Drugo, istaknuo je on, nudili su da „onih 90 plus 90 dana potpisivanja novih kolektivnih ugovora proširimo na 120 plus 120“.

– Nudili smo da oni odustanu od tužbi koje opterećuju budžete i koji ne znaju kako će to platiti. Nudili smo da se u naredne dvije godine zalede plaće na sadašnjem nivou plaća u svim granama za koje oni smatraju da se treba to postići. Nudili smo cijelu noć pregovore da se usaglasimo oko tih stavki, s tim što smo rekli – 26 tačaka možemo odmah zaokružiti u vašu korist, ali oko spornog člana 182 ponudili smo varijacije, 240 dana zadrške do novih kolektivnih ugovora, suspendiranje tužbi i zaleđivanje plaća na sadašnjem nivou čak i za povlaštene grane industrije – kazao je Novalić.

Kad to nije išlo onda smo, istaknuo je on, ponudili da pregovaramo dalje, „ali imamo samo sedam dana da se dogovorimo, znači da sljedeći četvrtak obavezno idemo na oba doma Parlamenta FBiH“.

– Do sljedećeg četvrtka ostavlja se partnerima da sporne amandmane doradimo. Na to se nije pristalo i time je SSSBiH definitivno dokazao da on nema namjeru potpisati novi zakon o radu – rekao je premijer Novalić.

Napomenuo je “da smo jedini u Evropi ostali bez novog zakona o radu koji je usaglašen s evropskom legislativom“.

– Napominjem da ćemo ga ionako u paketu 19 morati usvojiti za jednu godinu i da je on okidač za sve moguće druge reforme i potpore koje međunarodna zajednica planira u BiH – kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, SSSBiH jednostavno nije procijenio ovaj trenutak i „nije na visini zadatka“.

– Meni je zbog toga žao i ja vam moram saopštiti da ćemo mi sutra ići u redovnu proceduru. Nudili smo sve varijante, ni na jednu se nije pristalo – kazao je Novalić nakon sastanka s predstavnicima SSSBiH koji je završio u ponoć.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je kazao da će planirani protesti biti održani danas ispred zgrade Federalnog parlamenta.

– Mi smo s premijerom završili onog trenutka kada je usvojio zakon na Vladi i poslao ga u Parlament, sad je zakon u parlamentu, nije kod premijera – kazao je Bajramović te dodao da premijer ima ustavno pravo da povuče zakon ili određene parlamentarne stranke koje čine većinu.

Bajramović je ocijenio da je razgovor koji je premijer vodio s predstavnicima SSSBiH “na ovaj način, potpuno nekorektan”.

– To nije socijalni dijalog i nema veze sa socijalnim partnerstvom – dodao je.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog zakona o radu, zakazana je za danas.

Protesti SSSBiH bit će održani, kako je ranije najavljeno, a zakazani su za danas u 10.00 sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.