Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikalci prijete protestima i zahtjevom za smjenu Novalića

tuzla protesti (9)

Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) će organizovati proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH i tražiti smjenu premijera Fadila Novalića, ukoliko Vlada, Parlament i predsjednici stranka na vlasti ne uvaže njihove zahtjeve za izmjenama Zakona o radu, potvrdio je danas novinarima Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije današnje vanredne sjednice Glavnog odbora SSS-a, koja je u toku, održana je sjednica Predsjedništva SSS-a, na kojoj je doneseno nekoliko odluka, a koje se odnose na zahtjeve koji će biti upućeni ovim institucijama.

Bajramović je kazao da će na vanrednoj sjednici Glavnog odbora SSS-a biti riječi o novim momentima vezanim za kolektivni ugovor i izmjeni Zakona o radu koji je Vlada na svojoj sjednici utvrdila na tajni način, bez konsultacija sa socijalnim partnerima.

bajramovic sindikat

Ismet Bajramović

Predsjednik SSS BiH je istakao da je Predsjedništvo danas završilo sjednicu te da će zaključke prezentovati Glavnom odboru. Među tim zaključcima se nalazi i zahtjev da se konačno potpiše kolektivni ugovor.

“Jedan od zahtjeva je da se ova odluka povuče i samim tim i izmjene Zakona o radu koji je Vlada predložila na ovaj način. Također, da se otvore pregovori jer ističu rokovi vezani za Zakon o radu koji je na snazi, pregovori sa granskim sindikatima. Ove zaključke upućujemo Vladi, Parlamentu i predsjednicima političkih stranaka koji čine Vladu Federacije BiH. Ukoliko se to ne ispoštuje organizovat ćemo protest pred Vladom Federacije i tražiti smjenu premijera Novalića”, poručio je Bajramović.

bajramovic sindikat1

 

Kako kaže, oni nisu informisani o izmjenama Zakona o radu.

“Neka dobro razmisle političke stranke koje čine vlast u ovoj našoj državi čime se igraju. Ovo što smo vidjeli je, po nama, najteži udarac na prava radnika. Ovim izmjenama koje je napravio premijer na svojoj Vladi”, istakao je Bajramović.

Naglašava da je u izmjenama Zakona sporno to što se želi destabilizirati i skoro pa ukinuti sindikat.

bajramovic sindikat2

“Da se ukida kolektivno pregovaranje, ukida se socijalni dijalog, zabranjuje se štrajk i normalno Vlada preuzima da bude i sindikat i poslodavci i propisuje minimum prava koje će dati radnicima. To su izmjene koje su van pameti”, poručio je Bajramović

Razlog za ovakvu reakciju Sindikata jeste Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji je Vlada premijera Fadila Novalića odlučila uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.