Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priča Azerbejdžanca kojeg je pregazio ruski tenk

Azerbejdžanac koga je pregazio ruski tenk

Druga polovina januara vrijeme je kada se stanovnici Azerbejdžana prisjećaju masakra 20. januara 1990. godine, poznatijeg kao “Krvavi januar”, prilikom intervencije vojske Sovjetskog saveza u cilju gušenja protesta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tog dana na stotine hiljada Azerbejdžanaca okupilo se na Trgu Azadlik u Bakuu kako bi protestovali protiv sovjetskih, proruskih vlasti. U intervenciji sovjetske vojske sa ciljem zaustavljanja protesta, u Bakuu je poginulo 150 civila među kojima su bili i žene i djeca, a ranjen je veliki broj građana. Jedan od svjedoka tog kobnog 20. januara, koji je toga dana bio na Trgu Azadlik, je i Azerbejdžanac Nazim Elekberov (57), koji se u razgovoru sa novinarom AA prisjetio događaja od prije 26 godina.

Elekberov kaže kako su događaji 20. januara prvi koraci Azerbejdžanaca ka slobodi, te dodaje kako je i on, kao i njegovi sugrađani, učestvovao u narodnom otporu i mitinzima.

Tenk pregazio automobil u kome se nalazio

Na pitanje kako je sve počelo 20. januara, Elekbekov kaže da je tog dana sa grupom mladića svojim automobilom krenuo prema trgu, no susreli su se sa ruskim tenkovima.

“Tenkovi su se kretali ispred nas, u jednom momentu jedan od njih je stao i krenuo prema nama. Zaustavio sam automobil, djeca su uspjela istrčati vani a ja sam ostao u automobilu, kojeg je tenk potom pregazio. Tenk me pregazio, uništio je moja pluća, slomio mi grudni koš i noge, ali sam ostao živ”, priča Elekberov, te dodaje kako je isti tenk pregazio još jedan manji autobus u kojem su također bili ljudi.

Dodaje kako ni sam ne zna kako je uspio izaći iz pregaženog automobila, no ipak je stigao do svog doma. Porodica je tada pozvala i hitnu pomoć, no obzirom da su sovjetske snage blokirale puteve bolničari su stigli dosta kasno.

Pregaženi automobil u potkrovlju kuće

Elekberov kaže kako je njegov automobil bio dokaz tadašnjih dešavanja, te da je po svaku cijenu nastojao „da ne padne u ruke Rusima“.

“Ruska vojska je kasnije počela sa sklanjanjem pregaženih automobila sa uklanjanjem dokaza o onome što su počinili. Čuo sam to dok sam bio u bolnici i tada sam rekao svojoj braći da nađu moj automobil i da ga sklone. Taj automobil nalazi se u potkrovlju moje kuće punih 26 godina. Moj cilj je da novim generacijama mogu pokazati konkretan primjer onoga što su nama Rusi učinili”, ističe Elekberov.

Diljem Azerbejdžana ali i u svim predstavništvima te države u svijetu, prigodnim ceremonijama sutra će biti obilježena godišnjica 20. januara.