Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSS BiH

Sindikalna korpa u BiH za oktobar nešto veća od 1.900 KM

potrosacka korpa

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,09 posto

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar 2020. godine iznosi 1.918,53 KM i za 139,39 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec septembar 2020. iznosila je 961 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plate isplaćene u julu 2020. godine.

Tako je pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,09 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: Prehrana (46,2 posto ukupnog učešća), stanovanje i komunalne usluge (16,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (osam posto), 0brazovanje i kultura (5,7 posto), odjeća i obuća (10,4 posto), prevoz (7,2 posto) i održavanje domaćinstva (sa 6,3 posto učešća).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.