apel iz "sivog doma"

Sindikat BHRT-a: I ako se desi deblokada računa neće biti novca za naše plate, jer je zaplijenjen

Sarajevo: Prosvjed radnika Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT)
28.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prosvjed radnika Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT). Photo: Armin Durgut/PIXSELL

– Radnici ove kuće još nisu dobili nijednu od dvije zarađene plate, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane. Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe, a o neplaćenim računima i ratama kredita je suvišno i govoriti – navode iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u još jednom poziva sve nadležne i odgovorne institucije da se hitno posvete rješavanju problema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine.

– Radnici ove kuće još nisu dobili nijednu od dvije zarađene plate, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane. Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe, a o neplaćenim računima i ratama kredita je suvišno i govoriti – navode iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Iako su, kako dodaju, Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uslovi za deblokadu računa BHRT-a od Porezne uprave FBiH, to nije učinjeno odmah, i radnici i ovaj dan, kao i sve prethodne provode u iščekivanju deblokade.

– Da apsurdnost situacije bude veća, menadžment RTV Federacije BiH je, iako je imao saznanja da je račun BHRT-a i dalje blokiran, jučer na račun BHRT-a prebacio iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u, a koji bi bio dovoljan za isplatu jedne neto plate radnicima. Nakon toga, Porezna uprava je danas zaplijenila taj novac po osnovu blokade računa. Rezultat svega toga za radnike BHRT-a je da i ako se desi deblokada računa, neće biti novca za naše plate, jer je on zaplijenjen – dodaju iz Sindikata.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u nastavlja intenzivno raditi na iznalaženju kako trenutnog, tako i trajnog rješenja koje bi radnicima BHRT-a omogućio neometan rad i isplatu zarađenih plata.

– Tražimo od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da se hitno angažuju na rješavanju ovog problema, a sudove i tužilaštva da hitno ispitaju krivičnu odgovornost pojedinaca koji svjesno krše Zakon o javnom RTV sistemu i ne ispunjavaju svoje obaveze. Podsjećamo još jednom da Radiotelevizija Republike Srpske od 2017. godine krši pomenuti zakon i ne prebacuje BHRT-u pripadajući dio takse prikupljen na teritoriji tog entiteta. Taj iznos je danas veći od 63 miliona konvertibilnih maraka – saopćeno je iz Samostalni sindikat radnika u BHRT-u.