BiH

Protest u Sarajevu

Sindikat državnih službenika ponovo zatražio potpisivanje kolektivnog ugovora

26/10/2021

Predsjednik sindikata Salih Karčić izjavio je da očekuju da poslodavac nastavi ignorisati njihove zahtjeve, zbog čega će se obratiti ambasadama u BiH i skrenuti pažnju na plansko urušavanje države i jačanje entiteta

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH danas je mirnim protestom u Sarajevu ponovo zatražio potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednik sindikata Salih Karčić izjavio je da očekuju da poslodavac nastavi ignorisati njihove zahtjeve, zbog čega će se obratiti ambasadama u BiH i skrenuti pažnju na plansko urušavanje države i jačanje entiteta.

Pojasnio je da je sadašnja osnovica za obračun plate u odnosu na prethodnu manja, te da razlika na godišnjem nivou iznosi 73 miliona KM koje njihov poslodavac prebacuje na entitete.

– S obzirom da je osnovica smanjena prije deset godina, 730 miliona KM su 22.000 zaposlenih u državnim institucijama odvojili od svojih plata i prebacili entitetima – naveo je Karčić.

Precizirao je da plata higijeničarke u institucijama BiH iznosi 475 KM, vkv majstora 761 KM, informatičara 761 KM, a profesionalnog vojnika 685 KM.

Karčić smatra da bi ministra odbrane trebalo pitati da li je zbog takvih plata vojnika ugrožena bezbjednost države.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.