Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat energetike u RS protiv novog zakona o radu

BiH

ttu

Glavni odbor Sindikata udruženih radnika energetike RS-a u otvorenom pismu premijerki RS-a, ministru za rad i boračko-invalidsku zaštitu i zastupnicima narodne skupštine RS-a upozorili su da “uz puni legitimitet i orgovornost prema radnicima koje predstavljaju upozorili su Vladu RS-a da je prijedlog zakona o radu koji je upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku za njihove radnike neprihvatljiv”.

“Obraćamo vam se sa ovim pismom kao reprezentativni sindikat u oblasti energetike, a koji broji 12.000 radnika. Sa dužnom pažnjom smo učestvovali u svim pregovorima i okruglim stolovima, a koji su organizovani povodom donošenje prijedloga zakona o radu”, naveli su iz Sindikata udruženih radnika energetike RS-a.

“Ukoliko se usvoji predloženi tekst zakona o radu, bez uvažavanja naših amandmana ili ukoliko budu usvojeni predloženi amandmani Unije poslodavaca RS-a obavještavamo vas da ćemo se pridružiti najavljenim protestima od Saveza sindikata RS-a”, upozorili su iz Sindikata udruženih radnika energetike RS-a.

Obavijestili su da će u tom slučaju pozvati sve radnike iz privrede: Elektroprivrede, naftne industrije, metalne industrije…, na sve zakonom dozvoljene vidove borbe kako bi sačuvali minimum dostojanstva i prava radnika i njihovih porodica.