Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nihad Trnka osuđen za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

BiH

sarajevo-ugasen-pozar-u-zgradi-predsjednistva-bih-situacija-pod-kontrolom_1

Nihad Trnka osuđen je danas na Sudu BiH na godinu zatvora zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH. On je, kako javlja televizija N1, sporazumno osuđen na ovu zatvorsku kaznu te pristao na saradnju sa Tužilaštvo BiH s ciljem otkrivanja ostalih učesnika i organizatora paljenja zgrade Predsjedništva BiH.

Optužnica protiv Trnke je podignuta sredinom augusta ove godine da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine tokom protesta održanih 7. februara 2014. godine.

nihad_trnka

Nihad Trnka

Kako se navodi u optužnici, Trnka je prišao zgradi Predsjedništva BiH sa strane gdje se nalazi svečani ulaz u zgradu iz Ulice Maršala Tita, te razbio prozore na desnoj strani zgrade, gdje se nalazi Arhiv Bosne i Hercegovine.

Nakon toga je, navodi se, otvorenim plamenom zapalio je papir koji je ubacio kroz prozor u prostorije Arhiva, pa je zatim otišao do istočne strane zgrade, gdje je upaljačem zapalio zavjese u toj prostoriji, da bi nakon toga, sa drugim demonstrantima, blokirao prilaze zgradi Predsjedništva.

Trnka je osuđen nakon što je priznao izvršenje krivičnog djela kojeg je potpisao s Tužilaštvom BiH.

“Navedenim radnjama, izazvana je velika materijalna šteta na zgradi Predsjedništva BiH i drugim institucijama, u iznosu od oko 400.000 KM, a uništena je arhivska građa koja je od neprocjenjive vrijednosti za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.