Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči sjednice Skupštine KS

Sindikat o prijedlogu uvođenja obaveznog obrazovanja do 22. godine: Uvodite anarhiju!

srednja skola srednjoskolci ucenici
Foto: Screenshot
Ilustracija

“Iskazujemo veliku zabrinutost gdje nas takvo rješenje vodi, posebno u smislu sigurnog okruženja u srednjim školama kao preduslovu za odvijanje kvalitetnog obrazovanja”, saopćeno je iz Kantonalnog odbora

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (SSVOONKBiH) Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo i pozvao je zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da zaustavite usvajanje lošeg zakonskog rješenja koje se nalazi u Prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, a o kojem će odlučivati u ponedjeljak, 10. juna.

Predloženo rješenje kojim se uvodi obavezno srednje obrazovanje za svu djecu i lica do sticanja srednje stručne spreme, i to do 22 godine života, bez provedbenih propisa, uvodi anarhiju u srednje škole- zaključili su predstavnici Sindikata.

Predlaganje ovakvog zakonskog rješenja je urađeno tako da se javnosti i socijalnim partnerima uopće nisu predočila jasna obrazloženja zasnovana na ozbiljnim analizama dosadašnjeg zakonskog rješenja, ali i predviđanja šta nam takvo rješenje donosi u budućnosti.

-Predstavljajući radnike u srednjem obrazovanju, iskazujemo veliku zabrinutost gdje nas takvo rješenje vodi, posebno u smislu sigurnog okruženja u srednjim školama kao preduslovu za odvijanje kvalitetnog obrazovanja – saopćeno je iz Kantonalnog odbora.

Iz Kantonalnog odbora zatim navode nekoliko mogućih situacija:

-Učenik koji svakodnevno zlostavlja druge učenike ili nastavnike neće moći biti isključen iz redovnog nastavnog procesa niti će mu se moći zabraniti kontakt sa ugroženom populacijom u srednjoj školi.

-Učenik ili osoba osuđena za ubistvo ili pokušaj ubistva, nakon odslužene kazne bi se obavezno obrazovala sa redovnim učenicima srednje škole.

-Dokazani pedofili bi se obavezno obrazovali zajedno sa redovnim učenicima srednje škole.

-Dileri opojnim sredstvima bi se obavezno školovali sa redovnim učenicima, te imali osigurano ¨radno mjesto¨.

-Učenici/e koji imaju zakonsko pravo sa 18 godina da se ožene/udaju ovim zakonom će se morati obavezno školovati sa redovnim učenicima srednje škole.

-Učenik koji ima 200, 300, 400 i više neopravdanih izostanaka sa nastave će se smatrati redovnim učenikom i morat će se i dalje redovno obrazovati.

-Ovakvih primjera možemo navoditi u nedogled, a imajući u vidu provođenje dosadašnjeg Zakona o srednjem obrazovanju, gdje je obrazovanje obavezno do 18 godine i nije nam poznata nijedna izrečena sankcija predviđena za kršenje zakona, predlaganje ovakvog zakonskog rješenja je pravi nonsens. Ovo će u praksi značiti da učenici koji redovno ne pohađaju školu ili se ispišu iz nje, nemaju nikakvu kaznu, a oni koji zloupotrebljavaju ovakvo rješenje mogu nesmetano da maltretiraju, u svakom smislu, druge učenike, ali i radnike škole, prije svega nastavno osoblje.

Nadamo se da ćete shvatiti od kolikog je društvenog značaja da se zaustavi donošenje ovakvog zakonskog rješenja zato što ćete, u slučaju da se ne zaustavi, i vi biti odgovorni za svaki teški neželjeni događaj u srednjim školama u budućnosti – saopćeno je iz Kantonalnog odbora

Nadamo se da ćete shvatiti od kolikog je društvenog značaja da se zaustavi donošenje ovakvog zakonskog rješenja zato što ćete, u slučaju da se ne zaustavi, i vi biti odgovorni za svaki teški neželjeni događaj u srednjim školama u budućnosti – saopćeno je iz Kantonalnog odbora SSVOONKBiH.