Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Česti napadi

Sindikat policije RS-a traži povećanje plaća za 35 posto

sindikat_policije rs3

Vlada RS-a od 10. oktobra nije iskazala spremnost za razgovore s sindikatom policije, što je kao naš poslodavac bila dužna da učini – ustvrdila je Jondić

Iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) pozvali su još jednom Vladu da razgovore o povećanju plaća, koje se, kako tvrde, nisu mijenjale u proteklih 10 godina i najniže su u regionu.

Traže povećanje zarada policijskim službenicima u RS-u po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada za 35 posto, te utvrđivanje drugačije osnovice za obračun visine penzije.

– U petak su u Sarajevu ubijene naše kolege Adis Šehović i Davor Vujinović, a jučer su im svi građani BiH odali dužno poštovanje potpuno svjesni veličine njihove žrtve. Prije tri godine, u jednom bezumnom terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvornik ubijen je naš kolega Dragan Đurić, a ranjena dvojica pripadnika MUPRS-a. Nešto više od 24 sata policajac Njegoš Đekanović iz hladnog Vrbasa spasio 26-godišnjaka. Potpuno smo sigurni da u tom momentu nije razmišljao o ličnoj bezbjednosti, niti o mogućim posljedicama po njegov život – rekla je Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Naglasila je da su pripadnici policije RS-a, u protekle tri godine, pretrpjeli više od 350 napada, a pri tome su samo radili svoje redovne poslove i zadatke, koji znače brigu za svakog građanina.

350 napada

U istom periodu, kako je dodala, 72 pripadnika MUPRS-a su umrla na poslu, odnosno šestorica su izvršila samoubistvo.

Jondić je istakla da zbog sve te težine posla koji obavljaju pripadnici policije moraju da dobiju i veće plaće.

– Vlada RS-a od 10. oktobra nije iskazala spremnost za razgovore s sindikatom policije, što je kao naš poslodavac bila dužna da učini – ustvrdila je Jondić na konferenciji za novinare ukazavši da će najkasnije do 8. novembra u Vladu dostaviti peticiju koju je potpisalo više od 5.000 članova tog sindikata, radnika MUPRS-a.

Nakon toga, dodala je, Vlada ima rok od desetak dana da se izjasni o peticiji.

– Plaće policijskih službenika u RS-u iznose oko 830 KM i promijenit ćemo trenutni položaj pripadnika policije, jer više ne mogu biti dio uravnilovke na kojoj Vlada neosnovno istrajava – rekla je Jondić i dodala da će buduće aktivnosti ovog sindikta zavisiti od odluka izvršne vlasti u RS.

Kadrovsko jačanje

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izjavila je danas da svi socijalni partneri u RS znaju da će priča o plaćama morati da bude otvorena kako bi sve ono što je uočeno kao devijacija bilo ispravljeno i doneseni solidniji zakoni.

Mora se, kazala je, voditi računa na koji način bi trebalo dodatno opremiti i kadrovski ojačati MUPRS-a.

– Zalagaću se i za jačanje njihovog ovlaštenja i bit ću zagovornik da se mijenja zakon i pojačaju ovlaštenja, ali ukorak sa ovim mora se ići i na jačanje materijalne osnove, o čemu ćemo razgovarati – dodala je Cvijanović.