Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Sindikat predlaže zabranu upotrebe mobilnih uređaja tokom nastave

Sindikat predlaže zabranu mobitela u školi
Foto: Pixabay

Imajući u vidu sve negativne strane korištenja telefona u nastavi/času, odlučili su da podnesu inicijativu da se zabrani upotreba mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave

Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo uputio je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo incijativu da se zabrani upotreba mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave.

Sindikat je, kako navode u dopisu, u prethodnom periodu istraživao o bitnosti korištenja mobitela u nastavi odnosno da li su oni prijeko potrebni tokom trajanja nastave/časa. U toku istraživanja uočili su da su pojedine zemlje još prije nekoliko godina donijeli propis kojim se zabranjuje upotreba telefona u školama jer ometaju nastavu, smanjuju djeci koncentraciju ili dovode do nedozvoljenog snimanja, koje se kasnije može iskoristiti u svrhu dokazivanja bilo kakvih radnji.

-Svjedoci smo da se telefon posljednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedozvoljenog sadržaja ili nedozvoljenog snimanja, a sve manje u svrhu nauke, učenja, praćenja pozitivnih dešavanja i sl. Također, svjedoci smo da su nam djeca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo rijetko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije im je telefon i društvene mreže – navode iz Sindikata.

Imajući u vidu sve negativne strane korištenja telefona u nastavi/času, odlučili su da podnesu inicijativu da se zabrani upotreba mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave.