Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javni servis

Sindikat radnika BHRT-a: Mi smo reprezentativni sindikat u Javnom RTV servisu BiH

ss bhrt
Foto: Fena/Arhiv

Pozivajući se na Statut BHRT-a, Sindikat BHRT-a naglašava da sukladno Zakonu i Kolektivnom ugovoru, on može podnositi prijedloge i primjedbe glavnome ravnatelju kad je riječ o ostvarivanju i zaštiti prava uposlenika

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je reprezentativni sindikat u Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine, koji ima zakonska ovlašćenja da zastupa i pregovara u ime radnika BHRT-a, svojih članova kojih je oko 400, saopćeno je iz tog sindikata.

– Reprezentativni sindikat se ograđuje od zahtjeva koji su juče plasirani u javnost. Odbijamo da nas se povezuje na bilo koji način sa poslovodstvom i sindikatom RTV-a FBiH, koji manipuliraju informacijama i na taj način obmanjuju javnost i radnike BHRT-a – navedeno je u saopćenju.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zahtijeva da što prije bude potpisan ugovor o prikupljanju i raspodjeli RTV takse, koji će omogućiti finansijski stabilan Javni servis i ispunjavanje radničkih zahtjeva: povečanje plaće i toplog obroka, uplaćivanje doprinosa, poboljšanje uvjeta rada i donošenje pravednije sistematizacije radnih mjesta.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je postao reprezentativni sindikat u BHRT-u odlukom Vijeća ministara BiH broj 193/16 od 01.08. 2016. godine, navedeno je također u saopćenju čija je potpisnica predsjednica tog sindikata Merima Kurtović-Pašalić.

Pozivajući se na odredbe Zakona o radu u institucijama BiH, ona navodi da je reprezentativni sindikat onaj koji je registrovan na nivou BiH ili su to dva i više sindikata koji zajednički nastupaju, čije članstvo čini većina zaposlenika jednog poslodavca, u sjedištu poslodavca.

– S obzirom na to da Samostalni sindikat radnika u BHRT-u samostalno nastupa i kao većinski sindikat je i dobio rješenje o reprezentativnosti, iz ove odredbe zakona se jasno vidi da ne mogu postojati dva reprezentativna sindikata kod jednog poslodavca te je samim tim Samostalni sindikat radnika u BHRT-u jedini reprezentativni sindikat u BHRT-u – navedeno je u saopćenju.

Reprezentativni sindikat zaposlenika, u skladu sa zakonom ima pravo da bude konsultovan prije donošenja opšteg akta koji se tiče radnog statusa i plata njegovih članova; da prati da li poslodavac postupa u skladu sa ovim zakonom i drugim propisom koji se tiče radnih odnosa; da prijavi svaku povredu propisa iz prethodne tačke Upravnom inspektoratu; da pomaže i zastupa zaposlenika na njegov zahtjev u slučajevima povrede njegovih prava ili disciplinskog postupka ili postupka za naknadu štete.

Svaki reprezentativni sindikat ima pravo, u skladu sa Zakonom o štrajku i drugim propisima koji su na snazi, pozvati na štrajk i provesti ga s ciljem zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava i interesa zaposlenika, navodi u saopćenju sindikat BHRT-a pozivajući se na zakonske članove.

Pozivajući se na Statut BHRT-a, Sindikat BHRT-a naglašava da sukladno Zakonu i Kolektivnom ugovoru, on može podnositi prijedloge i primjedbe glavnome ravnatelju kad je riječ o ostvarivanju i zaštiti prava uposlenika.

Glavni ravnatelj BHRT-a dužan je zauzeti stav o podnesenim prijedlozima i primjedbama i o tome obavijestiti Sindikat. U slučaju da u BHRT-u djeluje više oblika sindikalnog organiziranja, koji o istom pitanju podnose različite prijedloge, glavni ravnatelj rukovodit će se zahtjevom većinskog sindikata (Članak 67 Statuta).

Iz svega navedenog proizilazi da samo Samostalni sindikat radnika u BHRT-u može ostvarivati zaštitu prava radnika kao reprezentativni i većinski sindikat u BHRT-u, navedenih u važećim zakonima i aktima BHRT-a.

Sindikat naglašava da ovom informacijom ne osporava djelovanje bilo kojeg oblika sindikalnog organizovanja u BHRT-u, ali smatra da njegovo članstvo i javnost treba da budu upoznati s relevantnim činjenicama.