Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat RS javnim protestom protiv novog zakona o radu

BiH

Ranka Mišić

Generalno vijeće Saveza sindikata Republike Srpske (GVSS) donijelo je danas odluku o održavanju javnog protesta zbog donošenja novog zakona o radu koji je protiv radnika i kojim se smanjuju i potpuno uništavaju radnička prava.

Kada će biti protesti zavisi od Vlade kada će uputiti u parlamentarnu proceduru novi zakon o radu, mimo volje Saveza sindikata RS-a.

Pozvali su Vladu i Uniju udruženja poslodavaca RS-a da ne odbijaju stavove i zahtjeve sindikalaca koji se odnose na radno zakonodstvo, razgovore o općem kolektivnom ugovoru, utvrđivanja iznosa najniže plaće, te da ih uvaže kao mišljenje jednog od socijalnih partnera i sjednu za pregovarački sto da bi se aktivno uključili u socijalni dijalog.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla da GVRS ne prihvata donošenje novog zakona o radu u RS-u, kojim će se umanjiti prava radnika i odbija učešće u radnoj grupi koja bi radila na takvom zakonu.

Mišić je rekla da su zaključke uputili socijalnim partnerima i očekuju njihovu odluku.

U zaključcima je također navedeno i da se svi granski sindikati obavezuju da u punom kapacitetu rade na realizaciji odluke Generalnog vijeća i Predsjedništva Saveza sindikata RS-a.

Ona je novinarima u Banjoj Luci rekla da su najviši organi Saveza sindikata RS-a, povodom stava druga dva socijalna partnera, da žele usvajanje novog zakona o radu u RS-u, da radna verzija tog zakona smanjuje temeljna radnička prava, odnosno nudi prava čije ostvarivanje je jedino u rukama poslodavaca.

Istakla je da nije tačno da je Sindikat opstruirao razgovor s Vladom i Unijom udruženja poslodavaca RS-a, kao i da sindikalci plaše radnike da je radna verzija zakona o radu loša i „ništa ne valja“, ali da jeste konceptualno tako urađena da se ne može djelovati i ozbiljno promijeniti što bi značilo boljitak za radnike.

Optužila je resornog ministra Milenka Savanovića da ombanjuje radnike govoreći da se novim zakonom neće smanjiti radnička prava, te ustvrdila da je premijerka Željka Cvijanović u petak rekla na pitanje sindikalcima da ovaj zakon „znači smanjenje radničkih prava“.

– Pozvali smo ih da o tome razgovoramo – precizirala je Mišić.