Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

Sindikat službenika FMUP: Ogorčenje zbog porasta nasilja nad policijom

policija kjs

Najoštrije osuđujemo svaki vid napada na policijske službenike

Članove Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova oglasili su se saopćenjem povodom  ubistva Mahira Begića, policijskog službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova / Federalne uprave policije.

“Vijest je utoliko teža zbog činjenice da ista dolazi nepuna četiri mjeseca nakon svirepog ubistva naših kolega, rahmetli Šehović Adisa i pokojnog Davora Vujnovića, od čijeg se gubitka još uvijek nismo oporavili.

Nakon svih ovih tragičnih događaja, kao pripadnici sigurnosnih struktura, ogorčeni smo porastom stepena nasilja prema predstavnicima organa unutrašnjih poslova i svim drugim građanima, na koje izostaje adekvatan sistemski odgovor u smislu izricanja sankcija koje bi bile primjerene teškim krivičnim djelima.

Donekle ohrabruje činjenica da su, nakon pogibije kolege Mahira Begića, pored policijskih službenika,  „na nogama“ tužitelji, predstavnici nadležnih agencija za sprovođenje zakona, kao i izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, što učvršćuje uvjerenje da će počinilac ovog gnusnog zlodjela biti što prije pronađen i sankcionisan.

Najoštrije osuđujemo svaki vid napada na policijske službenike, koji smatramo i napadom na cjelokupno društvo i državu, te istovremeno pružamo podršku policijskim službenicima u korištenju  zakonom propisanih ovlaštenja u punom kapacitetu u cilju zaštite lične, kao i sigurnosti svih građana.

Porodici, prijateljima i kolegama Begić Mahira i ovim putem izražavamo saučešće”, kaže se u saopćenju Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.