Sve spremno za otvaranja EYOF-a: Duh Olimpijade vratio se u Sarajevo

eyof

Ceremonija EYOF-a počinje večeras od 19 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu

Sarajevo i Istočno Sarajevo od nedjelje pa do 16. februara bit će domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Na tom festivalu sporta učestvuje oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja. Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija prelazi 2.000 osoba.

U članku Reutersa, koji je u petak prenio New York Times, piše da se duh Olimpijade vratio u Sarajevo, nakon što su “etničke elite ostavile svoje nesuglasice na stranu kako bi bile domaćin najvećega sportskog događaja u zemlji nakon Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine”.

Otvaranje EYOF-a u Sarajevu i njegovo zatvaranje sedmicu poslije u Istočnom Sarajevu je opisano kao “pokazivanje saradnje među bivšim neprijateljima.”

“Postizanje te saradnje nije bilo lako”, prenosi New York Times, uz objašnjenje da su ti gradovi odvojeni entitetskom granicom koja je “urezana po etničkom principu tokom rata 1992-1995 u kojem je poginulo 100.000 ljudi.”

“Dva mlada gradonačelnika su bila željna da promovišu svoje gradove kao destinacije za zimske sportove i turizam i prošli su kroz ‘medvjeđe zamke’ dnevne politike da bi realizovali zimski festival mladih”, navodi se u tekstu.

“Da li je bilo lako? Nije. Da li smo imali opstrukcije? Da, dnevno, ali konačni rezultat je taj da će se projekat desiti i da smo uspjeli okupiti oko toga sve nivoe vlasti, dva grada i građane”, rekao je za Reuters gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

“Više ne živimo u rovovima iz 1990., moramo prevazići to (…) Samo izostavite politiku, i surađivati ćemo dobro na svim projektima od zajedničkog interesa u sportu i turizmu”, rekao je načelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković.

Ceremonija EYOF-a počinje večeras od 19 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, piše agencija Patria.

Takmičenja će biti održana u osam sportskih disciplina raspoređenih na sedam borilišta. Alpski sportovi i discipline iz alpskog programa bit će održani na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici, biatlon takmičenje će biti održano na Dvorištima, cross country na Igmanu, snowboarding na Bjelašnici.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” – Zetra će biti održan turnir u hokeju, u Skenderiji takmičenje u umjetničkom klizanju i brzom klizanju, a na Palama, u dvorani “Peki” bit će održano takmičenje u karlingu.