Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predložen rebalans budžeta

Sindikat UNSA priprema štrajk, ne pristaju na smanjenje plaća

univerzitet-sarajevo-unsa

Predmetnim prijedlogom rebalansa budžeta nastoje se smanjiti izdaci za plaće i naknade plaća uposlenika, kao i jedan dio materijalnih troškova koji su definirani u samom Kolektivnom ugovoru

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom predloženog rebalansa budžeta za 2020. godinu kojim su smanjena sredstva za Univerzitet u Sarajevu, a predviđeno je i smanjenje plaća uposlenih.

“Sindikat izražava zaprepaštenje postupanjem premijera Marija Nenadića i resornog ministra Anisa Krivića vezano za nepoštivanje odredaba Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja na Univerzitetu Sarajevu. Naime, u procesu izrade rebalansa budžeta KS za 2020. godinu premijer i resorni ministar odbili su da pregovaraju i konsultiraju se sa reprezentativnim sindikatom, odnosno SUNSA-om, ignorirajući naše zahtjeve koje smo uputili u skladu sa Kolektivnim ugovorom. Premijer Vlade KS zaboravlja na svoje obaveze proistekle iz Kolektivnog ugovora koje ga obavezuju da ne može jednostrano djelovati, a pogotovo da uopće ne upozna SUNSA o svojim, kao i namjerama resornog ministra. SUNSA, nažalost, konstatira da je način djelovanja premijera i resornog ministra usmjeren na ugrožavanje radnopravnog statusa uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu, kao i slabljenje nastavnih, naučnih i istraživačkih kapaciteta organizacionih jedinica UNSA”, navode iz Sindikata.

Predmetnim prijedlogom rebalansa budžeta nastoje se smanjiti izdaci za plaće i naknade plaća uposlenika, kao i jedan dio materijalnih troškova koji su definirani u samom Kolektivnom ugovoru. Vlada KS već je preko 2 miliona KM planiranih budžetom za naučnoistraživačke projekte prebacila u stabilizacijski fond.

“Vlada KS je potpisivanjem Kolektivnog ugovora sa SUNSA prihvatila obavezu da će ispoštovati obje navedene stavke, isplate u neumanjenom iznosu i osiguranje sredstava za napredovanje nastavnog i naučnog kadra. Na ovaj način Vlada KS pokušava na najgrublji način prekršiti odredbe Kolektivnog ugovora koje je sama potpisala, a da stvar bude još gora, o tome uopće i ne obavijestiti SUNSA. SUNSA je posebno zabrinut zbog postupanja Vlade KS, koja 4.5.2020. godine utvrđuje Prijedlog rebalansa budžeta, koji će Skupština razmatrati na svojoj hitnoj sjednici 7.5.2020. godine, ne ostavljajući prostor za bilo kakve razgovore sa reprezentativnim sindikatom”, navodi se.

SUNSA navodi da bi teret krize trebalo ravnomjerno raspodijeliti na sve uposlenike u javnom sektoru, ali ne može niti će prihvatiti da se to u najvećem procentu odnosi na uposlenike UNSA-e.

“Posebno zabrinjava i činjenica da premijer i resorni ministar u posebno privilegovani položaj stavljaju pojedine fakultete na UNSA, gdje su rukovodioci njihove stranačke kolege, tako da im umjesto smanjenja budžeta, koji su pripremili drugim fakultetima, osiguravaju neumanjene iznose, dozvoljavajući im da dio sredstava iz budžeta KS preraspodijele na stavke na koje to nije moguće, niti se dozvoljava fakultetima na kojima nisu rukovodioci njihovi kadrovski istomišljenici.

“Zbog navedenih postupaka Vlade KS u smislu kršenja odredbi Kolektivnog ugovora SUNSA od danas započinje pripreme organiziranja štrajka na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, a o tačnom terminu njegovog održavanja premijer Vlade KS bit će blagovremeno obaviješten u skladu sa Zakonom o radu FBiH i Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja i nauke. Uporedo s ovim aktivnostima SUNSA će pokrenuti i druge pravne mehanizme kako bi zaštitio prava uposlenika UNSA koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora, a koja su ovakvim postupanjem Vlade KS ugrožena”, navode iz Sindikat.