Sindikati: Nismo konsultovani o izmjenama Zakona o radu FBiH

sindikat bih

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kao jedan od socijalnih partnera, nije konsultovan u vezi s donošenjem izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, saopćeno je danas iz tog sindikata.

– To je bitno naglasiti jer u zvaničnom obrazloženju poteza Vlade FBiH premijer navodi da je taj korak načinjen nakon konsultacija između ostalog i sa sindikatom. Sigurno je da ovakvo iznošenje informacija od premijera Novalića za cilj ima diskreditaciju sindikata i u konačnici njegovo potpuno uništavanje i sklanjanje s društvene scene.

Podsjećamo premijera da je Savez samostalnih sindikata BiH u svojoj 110-godišnjoj historiji preživio različite udare od onih koji su bili na vlasti u različitim periodima. Ne sumnjajte, gospodine premijeru, da ćemo i ovaj put ostati, opstati, sindikalni pokret nećete ugasiti – citat je iz saopćenja Saveza.

Premijer je, kako se ističe, ovim potezom, po ko zna koji put pokazao i dokazao da “ne uvažava ni ratificirane konvencije Međunarodne organizacije rada, koje su iznad zakona u BiH, niti važeće zakone u FBiH i da za njega socijalni dijalog praktično ne postoji”.

– Izgleda da je njegov stav da on jedini treba, može, smije i zna raditi i da je on taj koji treba biti i izvršna i zakonodavna vlast, ali i predstavnik radnika i poslodavaca – navodi također Savez samostalnih sindikata u saopćenju.